Incident u rumunskoj nuklearki 1Foto: Printscreen/Youtube (Ilustracija)

Rumunska državna nuklearna elektrana „Nuklearelektrika“ saopštila je da se njen reaktor automatski isključio sa električnog napajanja pošto je došlo do kvara u električnom sistemu, prenosi Sputnjik.

Iz uprave elektrane su rekli da kvar neće izazvati nikakve negativne posledice po radnike, lokalno stanovništvo i okolinu. Reaktor elektrane „Černavoda“ automatski se isključio sa napajanja strujom nakon kvara električnog sistema. Kvar u električnoj mreži pojavio se 25. marta, a reaktor se diskonektovao sa sistema napajanja jutros 29. marta, saopšteno je iz nuklearne elektrane. Iz te nuklearke međutim ističu da ne postoji opasnost po bezbednost.

„Specijalni istražitelji su na terenu i istražuju uzrok. Obaviće se neophodne popravke u skladu s procedurama koje važe za nuklearne elektrane i takve situacije. Trenutno nema električne veze između ‘Jedinice 2’ od 25. marta i automatski isključenog reaktora, počev od danas“, stoji u saopštenju, koje prenosi B92.net.

Podseća se da je kompanija koja upravlja „Černavodama“, „Nuklearelektrika“ prvu mrežu isključila u 9.20 u ponedeljak, dok je istovremeno kapacitet rada druge jedinice u nuklearki smanjen na 55 odsto.

Sputnjik prenosi da su u međuvremenu angažovani stručnjaci koji će raditi na popravci kvara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari