Foto: EPA/ andrew_harrer_pool

Kako javlja AP, više od 200 prosjaka je već prebačeno u odvojena skloništa za žene i muškarce, smeštena na prostoru dva gradska zatvora. Vlasti strogo primenjuju zabranu prosjačenja na gradskim ulicama i drugim javnim mestima. Čini se da su ove mere postigle željeni efekat, s obzirom na to da je većina od nekoliko hiljada prosjaka, koliko ih ima u Hajderabadu, „nestala“.

Ivanka Tramp je savetnica svog oca, predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa. Ona bi trebalo da se pojavi za govornicom tokom Globalnog samita preduzetništva u Hajderabadu, kojem će prisustvovati u indijski premijer Narendra Modi. Zvaničnici kažu da je borba protiv prosjačenja pokrenuta zbog dva predstojeća međunarodna događaja koji će se održati u gradu – nakon preduzetničkog samita, u decembru će biti održana i Svetska Telugu konferencija. Prosjačenje je u Indiji krivično delo i kažnjivo je sa do deset godina zatvora, iako se zakon retko primenjuje. „Završićemo uklanjanje prosjaka sa gradskih ulica do kraja meseca“, rekao je šef policije V. K. Sing. Prosjaci se sklanjaju sa raskrsnica, autobuskih i železničkih stanica i prevoze u skloništa, gde često završe razdvojeni od ostalih članova svojih porodica. Obezbeđena im je nova odeća, tuširanje i krevet. Pre nego što odu uzimaju im se otisci prstiju i obavešteni su da mogu da završe u zatvoru ako ih ponovo uhvate da prose.

Preko 20 odsto od 1,3 milijarde ljudi u Indiji živi sa manje od dva dolara na dan. Prosjaci se najčešće okupljaju oko automobila na semaforima i kucaju na prozore tražeći hranu i novac. Među njima ima i veoma male dece, koja se kreću kroz opasan saobraćaj i često izvode akrobatske tačke. Organizacija koja vodi dva skloništa za beskućnike u gradskim zatvorima procenjuje da u gradu ima oko 13.000 prosjaka. Polovina njih prosi zbog toga što živi u siromaštvu, dok drugoj polovini novac treba za alkohol i drogu, kaže Gatu Giri iz Ama Nana Ananda Ašram organizacije.

Samit preduzetništva se održava jednom godišnje a ove godine fokus će biti na podršci ženskim preduzetnicima. Trajaće od 28. do 30. novembra, a zajednički domaćini će biti SAD i Indija. Sing je najavio da će narednog meseca, kada Ivanka Tramp ode, policija početi da nudi novčane nagrade ljudima koji im dojave gde se nalaze prosjaci.