Iranska tinejžerka krenula na proteste i nestala: Porodica telo sa ranama na glavi dobila posle deset dana 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nika Šakarami (Shahkarami), krenula je 20. septembra na proteste koji ne jenjavaju u Teheranu zbog smrti Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje Iranke koja je umrla nakon što je upala u komu izazvanu brutalnošću “policije za moral”.

Navodno nije po propisima nosila hidžab.

I Nike, šeastanestogodišnje tinejdžerke, baš kao i Mahse, više nema.

Njena majka, Nasrin Šakarami, optužila je vlasti za njeno ubistvo, navodeći da su na nju vršili pritisak da javno kaže da je Nika izvršila samoubistvo skokom sa krova zgrade.

Nasrin je to rekla u video snimku koji je potom poslat Radiju Farda, medijskoj kući koju finansiraju SAD.

Nika je, nakon što je 20. septembra izašla na proteste, u poslednjem telefonskom pozivu porodici rekla da beži od snaga bezbednosti.

Nikina porodica kaže da su njeno telo ukrale iste te “snage bezbednosti” i da su im ga tek 1. oktobra vratili.

Koliko je brutalan iranski režim, govori podatak da je Nikina porodica planirala da je sahrani u zapadnom gradu Horamabadu na njen 17. rođendan, ali da su je državne službe sahranile u selu njenog oca, i to bez dozvole porodice.

Nikine majka i tetka uspele su na kratko da vide njeno telo – nos joj je bio razbijen i glava povređena.

U zvaničnom izvodu iz matične knjige umrlih, koji kruži internetom, piše Gardijan, uzrok smrti je naveden kao “više udaraca nanesenih tvrdim predmetom“.

Potom su Nikina tetka i teča uhapšeni, da bi se zatim tetka Ataš (Atash) Šakarami u sredu uveče pojavila na državnoj televiziji rekavši da je Nika bačena sa zgrade u blizini njene kuće.

Teheranski zvaničnici rekli su da na njenom telu nema tragova od metaka, pa su vladini mediji sugerisali da je pala sa krova, kao i da je njena torba pronađena na krovu.

Ostaje sporno zašto njeno telo nije brže identifikovano, zašto njena porodica nije kontaktirana i zašto im nije bilo dozvoljeno da vide Nikino telo?

Njena majka je u video snimku objavljenom na internetu rekla da je njena sestra Ataš bila primorana da da takvu izjavu”.

„Očekivali smo da će reći šta god žele da se oslobode krivice… a oni su se u stvari umešali“, rekla je Nasrin.

“Moja ćerka je ubijena u protestima istog dana kada je nestala”, rekla je Nasin, te naglasila da je forenzički izveštaj utvrdio da je “ubijena tog datuma, i to od udaraca u glavu tupim predmetom“, prenosi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.