Iskoraci domaćinski, preduzetnički i evropski 1Foto: Vlada Crne Gore

On je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su pored novinara prisustvovali brojni poljoprivrdeni proiozvođači, predstavnici privrede lokalne i državne vlasti, istakao da ohrabruju i ovogodišnji trendovi, posebno razumevanje i suočavanje sa potrebom da dosta toga treba još urdaiti i unaprediti.

Kao i do sada, kako je rekao, uz ključni doprinos vrednih domaćina, posvećenih preduzetnika, zaposlenih u sve brojnijim pogonima, sve jačim institucijama i sve brojnijim stručnim službama. Zbog toga ću sve ove iskorake označiti kao domaćinske, preduzetničke i posebno evropske.

„Evropske, jer svjedočimo sve izdašnijoj podršci iz EU pretpristupnih fondova, uz brojne druge međunarodne i bilateralne projekte. I ovom prilikom želim da istaknem i da se zahvalim svima vama na opredjeljenju i na istrajavanju, na otvorenom partnerskom pristupu, na komunikaciji koja nije bila administrativna, opterećena birokratskim pristupom i razlikama bilo koje vrste – naprotiv”, kazao je Simović.

Ministar je pohvalio stručne i savetodavne službe koje su bile posebno vredne jer su u prethodne tri godine obavile 32.000 terenskih poseta i on je sam u protekle tri godine imao 290 terenskih poseta, a u ovoj godini 90 poseta.

I evropski partneri su, kako je istakao, bili na terenu sa željom i obavezom da evropsku podršku zajedno učinimo vidljivom i da se pokažu vrednost i značaj evropskih integracija, kroz sve brojnije evropske simbole na našoj novoj ekonomskoj mapi u sektoru poljoprivrede, a na terenu su i  predstavnici Svetske banke, IFAD-a i drugih međunarodnih projekata.

“Sredstva podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju rasla su iz godine u godinu. Pokrenuli smo nove mjere, koje su bile izraz uvažavanja specifičnosti crnogorskog poljoprivrednog sektora, veličine naših gazdinstava i farmi, usmjeravajući podršku ka malim proizvođačima, šireći obuhvat korisnika podrške, obezbjeđujući dodatne stimulanse za mlade proizvođače, što je sve bilo istovremeno i prilagođavanje evropskom modelu podrške. Sa takvim pristupom nastavićemo i u narednom periodu, kako bi našu agrarnu politiku usaglasili sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom, i kako bi naši farmeri dobili što više novca iz evropskog budžeta“, istakao je Simović.

Kroz programe bespovratne podrške od 50 do 70 odsto, kako je naveo, u protekle tri godine podržali smo nabavku preko 5.000 komada mehanizacije i opreme za primarnu proiozvodnje, nabavku oko 5.000 grla krupne i sitne stoke, nabavku oko tri miliona komada sadnog materijala.

On dalje navodi da je zasnovano preko 350ha novih zasada u vinogradarstvu i voćarstvu, a da je u prethodne tri godine isplaćeno preko 3,6 miliona evra direktne podrške za biljnu proizvodnju za oko 15.000 hiljada proizvođača.

Proširen je, kako dodaje, obuhvat korisnika premija u stočarstvu. Ove godine podršku je ostvarilo preko 5.200 farmera, a u prethodne tri godine isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mleka.

„Rastu količine otkupljenog mlijeka. Procjena je da će do kraja ove godine mljekare otkupiti oko 28 miliona, ili preko 80 miliona litara u posljednje tri godine. Zbog povećanja premija za kvalitet i povećanog učešća mlijeka EU kvaliteta, proizvođačima mlijeka ove godine biće isplaćeno skoro dva miliona eura, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, istakao je on.

„Mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu koju smo uveli prije dvije godine i u ovoj godini je imala trend rasta i broja korisnika i količina mlijeka prerađenog na gazdinstvima. Podrškom je obuhvaćeno 1.534 korisnika koji su preradili 31 milion litara mlijeka, i proizveli 3.600 tona raznih mlječnih proizvoda”,rekao je minstar Milutin Simović n adanašnjoj press konferenciji“, kazao je Simović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.