Islamski džihad tvrdi da je ispalio 100 raketa na Izrael 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Vojno krilo organizacije Islamski džihad saopštilo je večeras da je ispalilo više od 100 raketa iz pojasa Gaze u pravcu Izraela u „prvom odgovoru“ na izraelske napade na tu palestinsku teritoriju.

„Kao prvi odgovor na ubistvo glavnokomandujućeg Tajsira al Džabarija i braće mučenika Brigade al Kuds gađale su Tel Aviv, centralne gradove (Izraela) i region oko Gaze, sa više od 100 raketa“, navedeno je u saopštenju.

Izraelska vojska je procenila da je Islamski džihad ispalio oko 80 raketa na jug Izraela.

Kako prenose izraelski mediji 46 raketa je prešlo granicu, a 33 je presreo odbrambeni sistem Gvozdena kupola. Ostale su pale na otvoreno područje i nije bilo povreda.

Izraelska vojska je kasno večeras saopštila da je ponovo počela napade iz vazduha na ciljeve Islamskog džiada u pojasu Gaze, posle napada danas popodne u kojima je ubijeno najmanje desetoro ljudi, među kojima i komandir Islamskog džihada, a 55 je ranjeno, po podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

U vojnom saopštenju se navodi da su večeras napadnuta mesta za proizvodnju oružja, skladišta i pozicije odakle se ispaljuju rakete.

Ministar odrane Izraela Beni Ganc izjavio je da ta zamlja nije zainteresovana da napada čitavu Gazu, ni obične stanovnike te teritorije, već one odgovorne za pogoršanje situacije, naglasivši da je Islamski džihad kriv za štetu nanetu bezbednosti i ekonomiji u Gazi.

On je pomenuo i lidera Islamskog džihada Ziada Nakhaleha koji je trenutno u Iranu, ocenivši da stanovnici Gaze pate dok je on tamo.

Po Gancovoj oceni vladavina islamskog ekstresmističkog Hamasa u pojasu Gaze i njene loše posledice moraju da prestanu. Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada, ali su one ideološki veoma slične i obe se protive postojanju Izraela.

Posle prvog odgovora Islamskog džihada usledio je i drugi i izraelski mediji su javili da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u Sderotu kraj pojasa Gaze i u Aškelonu. Kako je navedeno tri rakete su presretnute.

U međuvremenu je opština Tel Aviv obavestila javnost da otvara javna skloništa za bombe posle instrukcija civilne odbrane.

Rakete ispaljene iz Gaze večeras još nisu bile uperene u Tel Aviv, javljaju izraelski mediji mada je AP izvestio da se u tom gradu čula eksplozija.

Izrael je danas popodne saopštio da je cilj prvih napada bila ekstremistička organizacija Islamski džihad u odgovoru na „neposrednu pretnju“ posle hapšenja jednog od lidera te organizacije na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, početkom ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari