Izraelska vojska napala pojas Gaze, ubijen komandir Islamskog džihada, poginulo devet ljudi, 55 ranjeno 1ilustracija Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Izrael je danas saopštio da je njegova vojska napala pojas Gaze i da proglašava „specijalnu situaciju“ posle nekoliko dana napetosti zbog hapšenja jednog ekstremiste na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali.

Poginulo je devet ljudi, uključujući petogodišnju devojčicu, a ranjeno je 55, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Ubijen je i komandir Islamskog džihada u Gazi Taisir al Džabari. Eksplozija se čula u Gaza Sitiju i video se dim na sedmom spratu visoke zgrade.

Izraelska vojska je početkom ove nedelje zatvorila puteve oko Gaze i poslala pojačanja na granicu u očekivanju napada posle hapšenja istaknutog člana Islamskog džihada na Zapadnoj obali. Danas je rečeno da su škole zatvorene i ograničene druge aktivnosti u mestima do 80 kilometara udaljenosti od granice.

Nije odmah bilo jasno koliko bi situacija mogla da se pogorša, ali bi ti napadi mogli da izazovu novi rat u Gazi.

Vojska je saopštila da joj je cilj Islamski džihad u okviru operacije „Svanuće“.

Izrael i Hamas, vladajući u pojasu Gaze, četiri puta su ratovali, a manji sukobi su izbijali više puta u proteklih 15 godina otkako su hamasovci silom preuzeli vlast od snaga lojalnih rivalskom, umerenijem Fatahu.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc posetio je danas mesta kraj pojasa Gaze i rekao da vlasti pripremaju „akcije koje će ukloniti pretnju iz tog regiona“, ali nije obelodanio detalje, već je samo najavio da je cilj povratak rutinskom životu na jugu Izraela.

„Mi ne težimo sukobu, ali nećemo oklevati da branimo naše građane, ako je potrebno“, rekao je Ganc.

Pripadnik Islamskog džihada uhapšen je kasno u ponedeljak u gradu Dženinu, a jedan mladi Palestinac ubijen je u sukobima s izraelskom vojskom i palestinskim ekstremistima koji su izbili tokom hapšenja i od tada je napetost eskalirala.

Ahmed Mudalal, zvaničnik Islamskog džihada u pojasu Gaze, rekao je da je ta organizacija tražila od Izraela preko egipatskih posrednika da oslobodi uhapšenog i još jednog zatvorenika, da zaustavi racije na Zapadnoj obali i ukine blokadu Gaze, ali da odgovora nije bilo.

Ranije danas je nekoliko stotina Izraelaca protestovalo kraj pojasa Gaze, zahtevajući da se vrati jedan uhapšeni i posmrtni ostaci dva izraelska vojnika koje drži Hamas.

Demonstrante je predvodila porodica Hadara Goldina, koji je zajedno s Oronom Šaulom ubijen u ratu u Gazi 2014. godine.

Demonstranti su se probili kroz dva policijska punkta na putu kraj strogo čuvane granice Gaze, ali su stali na trećem. Nosili su veliki transparent zahtevajući predaju posmrtnih ostataka vojnika i Avrahama Mengistua, Izraelca poreklom iz Etiopije.

Mengistuova porodica je učestvovala u protestu.

U junu je Hamas objavio snimak još jednog zatočenika Hišama al Sajida, izraelskog Arapina u bolničkom krevetu sa maskom za kiseonik na licu. Saopšteno je da mu se zdravlje pogoršalo. Demonstranti danas međutim nisu njega pominjali.

Izrael i Hamas drže Gazu pod blokadom od 207. godine. Izraelska strana tvrdi da se tako sprečava naoružavanje Hamasa, a protivnici te mere upzoravaju da je to kolektivno kažnjavanje dva miliona stanovnika Gaze.

Izrael smatra da se blokada ne može ukidati dok se ne predaju posmrtni ostaci vojnika i uhvaćeni civili.Lider Islamskog džihada Ziad al Nakhalah izjavio je za TV Al-Majadin iz Irana da organizacija „počinje borbu i borci palestinskog otpora će stati zajedno da se suprotstave agresiji“, te da neće biti crvenih linija u sukobu i okrivio Izrael za nasilje.

Portparol Hamasa, veće organizacije sa kojom Islamski džihad deli ideologiju, Favzi Barhum rekao je da izraelski neprijatelj, koji je počeo eskalaciju protiv Gaze i počinio novi zločin mora da plati cenu i snosi punu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.