Italijanski Senat odlučuje o Salvinijevom imunitetu 1Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Italijanski Senat odlučiće danas da li će dozvoliti da opozicioni populistički vođa Mateo Salvini bude procesuiran zbog toga što je navodno prošlog leta na Siciliji držao migrante kao taoce na brodu obaske straže, umesto da ih odmah pusti da se iskrcaju na obalu.

Za Salvinija, koji traži da njegov imunitet bude ukinut kako bi mu se sudilo, ukidanje imuniteta je ravno odbrani Italije od migranata, koje ovaj populistički lider krivi za kriminal i oduzimanje poslova Italijanima.

Rezultati glasanja Senata očekuje se večeras. Sa Salvinijevom strankom i saveznicima u opoziciji, predlog bi mogao da prođe, što će mu omogućiti suđenje. On bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u rasponu od šest meseci do 15 godina.

„Ponosan sam i uzdignute glave na ono što sam učinio. Naš ustav kaže da je sveta dužnost italijanskih građana odbrana naše domovine“, rekao je Salvini novinarima dok su senatori raspravljali o njegovoj sudbini.

On je izrazio uverenje da će sudije biti neutralni jer veruje da je ono što je uradio bilo u interesu italijanskog naroda.

Prošlog meseca su njegove kolege senatori iz Lige, udovoljivši željama lidera, glasali u komisiji Senata za ukidanje imuniteta, što je otvorilo put za današnje glasanje u Senatu.

Tužioci na Siciliji su već istraživali Salvinija zbog navodne otmice jer je zadržavao 131 spašenog migranta šest dana na brodu italijanske obalske straže Gregoreti u julu 2019. godine. Par sličnih sukoba desilo se u Sredozemnom moru za vreme Salvinijevog mandata na poziciji ministra unutrašnjih poslova i zamenik premijera u prvoj vladi premijera Đuzepea Kontea.

Na kraju, tužioci su odlučili da odlože slučaj, ali drugo pravosudno telo, Tribunal ministara je odlučio da nastavi.

Nakon što se u avgustu prošle godine povukao iz koalicije u neuspelom pokušaju kandidature za prevremene izbore, Salvinijeva Liga se nalazi u opoziciji, a prema anketama Salvini je na listi najpopularnijih lidera Italije.

Neki senatori iz Salvinijeve stranke uzalud su pokušavali da ga odvrate od insistiranja da mu se ukine imunitet, a među njima je i Đulija Bonđorno jedna od najistaknutijih italijanskih advokata za krivičnu odbranu.

Komisija za imunitet u Senatu kasnije ovog meseca razmatraće da li će ukinuti imunitet Salviniju u drugom slučaju, kada je odbio da oko 100 migranata pusti sa španskog spasilačkog broda Oupen Arms. Taj problem se završio nakon 19 dana kada su sicilijanski tužioci naredili evakuaciju migranata sa broda.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.