Izborne ankete u Grčkoj: Micotakis ispred Ciprasa 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Konzervativna stranka Nova demokratija (ND) Kiriakosa Micotakisa uverljivo vodi na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj ispred Sirize dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju izborne ankete objavljene po zatvaranju birališta u 19 časova po lokalnom vremenu.

Prema podacima izbornih anketa, Micotakis (51) je pobedio na izborima sa 40 odsto glasova ispred svog glavnog protivnika Ciprasa koji je dobio 28,5 posto glasova, nešto manje nego što su predviđala predizborna istraživanja javnog mnjenja.

Rezultati izbornih anketa pokazuju da levičarski premijer i njegova stranka Siriza silaze s vlasti posle četiri godine i žestokih kritika javnosti da Cipras izdao svoje birače nastavkom mera štednje, koje su izazivale česte proteste širom zemlje.

Micotakis bi, ako ne bude drastičnih promena rezultata koje prdviđaju izlazne ankete, mogao da osvojii i natpolovičnu većinu, sa više od 150 mandata u parlamentu koji ima 300 mesta.

Prognoze su da bi Nova demokratija moga da računa na 155 do 167 mesta grčkom parlamentu.

Potpuniji rezultati očekuju se dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.

Vanredne izbore sazvao je Cipras nakon poraza od Nove demokratije na izborima za Evropski parlament u maju, kada je Micotakisova partija osvojila 9,5 odsto više glasova od Ciprasove Sirize.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.