Izrael ambasadora pri UN povlači "na konsultacije" 1Foto: EPA-EFE/BRANDEN CAMP

Izrael je danas objavio da svog ambasadora pri UN povlači „na konsultacije“ i optužio Ujedinjene nacije za pasivnost prema Hamasu.

To je učinjeno uoči objavljivanja izveštaja UN o seksualnom nasilju koje su pripadnici tog palestinskog islamističkog pokreta počinili 7. oktobra tokom napada na jug Izraela čije rukovodstvo nije zadovoljno reagovanjem UN na taj dokument.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Pramila Paten je danas objavila izveštaj u kojem su sumirani nalazi posle njene posete Izraelu i Zapadnoj obali. Među nalazima je i da je potvrđeno da je počinjeno seksualno nasilje tokom napada Hamasa.

„Naredio sam našem ambasadoru pri UN Giladu Erdanu da se vrati u Izrael na hitne konsultacije posle pokušaja zataškavanja ozbiljnog izveštaja UN o masovnom silovanju koje su počinili Hamasa i njihovih pomagači 7. oktobra“, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac u poruci preko mreže X.

Kac je u poruci objavio da, uprkos ovlašćenju koje je dato generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Gutereš nije tražio da se sazove Savet bezbednosti i razmotri nalaze u izveštaju da bi se Hamas proglasio terorističkom organizacijom i uvele sankcije protiv njegovih pristalica.

U objavi na mreži X Kac je pozvao Gutereša da proglasi Hamas terorističkom organizacijom.

Šef diplomatije Izraela je napisao da se u najnovijem izveštaju UN detaljno navode zločini Hamasa počinjeni 7.oktobra, „uključujući masovna ubistva, silovanja i sistematske seksualne prestupe”.

„Vreme je za akciju. Hamas mora biti globalno proglašen terorističkim entitetom, a zemlje koje ga podržavaju označene kao sponzori terorizma“, dodao je Kac, ocenivši da je imperativ uklanjanje iz Gaze Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) čije osoblje Izarel optužuje za saradnju s Hamasom, i da hitno puštanje Hamasovih talaca mora biti prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari