Poginulo 24 stanovnika Gaze, izraelska vojska pogodila 130 ciljeva, 200 raketa ispaljeno na Izrael 1Foto: EPA/ ATEF SAFADI

Najmanje 24 stanovnika pojasa Gaze, uključujući devetoro dece, poginulo je, a više od 100 ih je ranjeno, uglavnom u izraelskim udarima iz vazduha od sinoć do jutros, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji kojom vlada Hamas, a preneli izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je ubijeno najmanje 15 članova Hamasa i da je oko 200 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze u pravcu Izraela, uključujući desetine koje je presreo protivraketni sistem odbrane „Gvozdena kupola“. Šestoro izraelskih civila je ranjeno.

Kako je navedeno, u znak odmazde pogođeno je oko 130 ciljeva u Gazi, uključujući kuću visokog komandira Hamasa, sedište obaveštajne službe, dva napada na tunele koje su prokopali ekstremisti u blizini bezbednosne ograde na granici i postrojenja za proizvodnju raketa i skladišta.

U gradu Aškelonu na jugu Izraela u baražnoj vatri ranjeno je troje Izraelaca.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze rekao je da je napad na Aškelon rano jutros bio odgovor na izraelski udar na stambenu zgradu kraj grada Gaze.

U saopštenju Hamasa je navedeno da će „pretvoriti Aškelon u pakao“ ukoliko izraelska vojska nastavi da gađa civilne zgrade u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Na fotografijama iz Gaze vidi se da je pogođena stambena zgrada u izbegličkom logoru Al Šati.

Palestinski mediji su izvestili i o udarima izraelske vojske oko gradova Rafa i Kan Junis na jugu, te da je zgrada takođe uništena u kvartu Tel al Hava u gradu Gazi.

Sirene su nastavljale da se oglašavaju u pograničnom području na jugu Izraela tokom noći.

Lider Hamas Ismail Hanije najavio je da će raketni napadi trajati dok Izrael ne zaustavi „sav terorizam i agresiju u Jerusalimu i džamiji Al Aksa“.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je 700 Palestinaca povređeno u sukobima s izraelskim snagama u Jerusalimu koji su počeli pre raketiranja iz Gaze i širom Zapadne obale, uključujući 500 kojima je pomoć ukazana u bolnici, prenele su agencije.

Kako je navedeno više od 600 ih je povređeno samo u Jerusalimu. Izrael je rekao da je u tim sukobima rane zadobilo 32 izraelskih policajaca.

Hamas je u ponedeljak postavio dva ultimatuma Izraelu, prvi da će napasti tu zemlju ako ne povuče snage sa svetilišta Brda hrama u Jeruslimu na kojem se nalazi Al Aksa do 18 sati po lokalnom vremenu i drugi da to učini do dva sata ujutru.

Portparol izraelske vojske je danas rekao da se ne isključuje kopnena operacija i da se čini da će sukobi potrajati. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u ponedeljak upozorio da bi se sukobi mogli nastaviti neko vreme.

„Naša noga je na pedali“, rekao je portparol Hidal Zilberman za izraelski vojni radio, ocenivši da su udari na Gazu do sada bili značajni.

Zilberman nije isključio nijednu mogućnost nagovestivši da se pozivaju rezervisti. U međuvremenu su pojačane snage širom zemlje zbog nastavka nasilja.

Poput ranijih sukoba i ovo najnovije podstaknuto je sporom oko statusa Jeruslima, čiji je istočni deo izraelska vojska osvojila u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirala, konstatuje Asoišejted pres.

Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove nezavisne države.

Izrael pojačava vojne jedinice na granici Gaze, mobiliše 5.000 rezervista

Izraelska vojska je danas saopštila da je načelnik Generalštaba Aviv Kohavi pozvao na vojno pojačanje na jugu zemlje pošto su sukobi sa palestinskim ekstremistima iz pojasa Gaze ušli u drugi dan.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naredio je mobilizaciju 5.000 rezervista da se proširi akcija koja je u toku i pojača civilna odbrana.

„Načelnik Generalštaba je rekao da će IDF (Izraelske odbrambene snage) nastaviti da deluje odlučno da bi obnovile bezbednost stanovnika juga, i svi štabovi bi trebalo da se pripreme za širi sukob, bez ograničenja“, navedeno je vojnom saopštenju, prenose izraelski mediji.

Pripadnici jedne pešadijske i jedne oklopne brigade poslati su na granicu Gaze kao pojačanje i dodatne trupe su pozvane radi odbrane iz vazduha, te obaveštajne i jedinice vazduhoplovnih snaga, rekla je vojska.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.