Kada se izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Braziliji u utorak Izrael je dobio „skoro sve što je tražio“, rekao je danas novinarima visoki diplomatski zvaničnik na povratku iz petodnevne posete Brazilu.

„ Izrael je imao osam zahteva i na sedam je dobio odgovor. Jedino pitanje koje ostaje za diskusiju je prodaja aviona Hrvatskoj“, objasnio je neimenovani zvaničnik.

SAD traže da se sa aviona tipa F-16 s koje su prodale Izraelu pre nekoliko decenija, a ta zemlja ih je unapredila, skine izraelska tehnologija koja im je dodata, pre nego što se prodaju. Zvaničnik je rekao da je taj problem „ duboko zaglavljen u birokratiji“.

Izraelski mediji prenose izveštaje hrvatskih koji navode da se očekuje da Hrvatska poništi odluku da kupi avione ako nema izraelske nadgradnje.

Na veb-sajtu Aksios (Axios) je objavljeno da je Netanjahu lično pokušavao da to reši i da je o tome razgovorao sa bivšim ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom u nastojanju da se ublaže američki uslovi za sporazum.

U novembru je izraelski TV Kanal 10 javio da je Vašington bio gnevan što je Izrael dodao avionima unapređene elektronske sisteme izraelske proizvodnje, što im je dalo prednost nad američkim u licitiranju za unosni tender.

Povezani tekstovi