Izvedena najjača nuklearna proba u Severnoj Koreji 1Foto: CNN

Severna Koreja je danas saopštila da je izvršila nuklearnu probu „višeg nivoa“, koja će joj omogućiti izradu moćnijeg, manjeg i lakšeg atomskog oružja.

To je peta severnokorejska atomska proba i druga u proteklih osam meseci, navodi AP. Južna koreja je ocenila da se radi o „fanatičnoj bezobzirnosti“ Pjongjanga.

Severna Koreja je saopštila da je proba „konačno potvrdila strukturu i specifičnosti kretanja nuklearne bojeve glave
koja je standardizovana, kako bi mogla da se ugradi na  balističke rakete“. Standardizacija atomske bojeve glave će omogućiti proizvodnju manjih, lakših i raznovrsnijih nuklearnih bojevih glava veće udarne moći, konstantovano je u Pjongjangu.

Kako navode strani mediji ,američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po zapadnoevropskom vremenu na nivou površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Jedan južnokorejski zvaničnik rekao je da se veruje da je reč o nuklearnoj probi, i dodao je da je sazvana sednica južnokorejskog veća nacionalne bezbednosti, objavila je agencija Jonhap.

Povodom ove eksplozijestižu stižu brojne reakcije iz celog sveta.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da se severnokorejske nuklearne probe ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmere radijaciju, prenosi Rojters.

Agencija Jonhap javila je da seizmička aktivnost magnitude 5,3 stepena, sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Severna Koreja ikad proizvela.

Kina je izrazila oštro protivljenje zbog petog nuklearnog testa koji je izvela Severna Koreja. Kritike Kine ključne su za Severnu Koreju kojoj je ta zemlja glavni saveznik i jedini ekonomski partner, navodi agencija Asošiejted pres.

Džefri Luis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Midlberi rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.

„To je najsnažnija proba Severne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije srećan dan. Važno je da im je ovo već peta proba, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim probama. Oni više nisu zaostala zemlja“, rekao je Luis.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost objavilo je da je „svesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluostrvu u blizini mesta na kojem Severna Koreja obavlja nuklearne probe“.

„Pratimo događaje i nastavljamo da procenjujemo stanje u koordinaciji s našim regionalnim partnerima“, objavio je Vašington.

Predsednik SAD Barak Obama komentarišući petu nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja rekao je da će postupci Pjongjanga ostaviti „ozbiljne posledice“.

„Gardijan“ piše da se Obama vratio u Belu kuću nakon samita G20 u Kini i sastanaka u Laosu, kao i da su ga o postupcima Pjonjanga obavestili njegovi savetnici.

Obama je ponovio „neuništivu posvećenost SAD“ obezbeđivanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest. Ističe se da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete. Kako navodi Rojters, nuklearni test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je duboku zabrinutost, pošto je Severna Koreja saopštila da je danas izvela probu atomskog oružja. Naglasivši da je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje, Keri je izjavio da „svi dele zabrinutost“ zbog situacije na Korejskom poluostrvu.

 Vašington i dalje pokušava da precizno utvrdi šta se dogodilo, rekao je Keri, izbegavajući da pomene nuklearnu probu. Keri je u Ženevi počeo sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o rešenju krize u Siriji. Lavrov je najavio razgovor sa japanskim ministrom spoljnih poslova Fumijom Kišidom, javlja AP.

Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji se moraju poštovati i tu poruku morami vrlo snažno poslati, izjavio je Lavrov.

Savet bezbednosti UN je martu uveo sankcije Severnoj Koreji, zbog atomskih proba izvedenih uprkos zabrani svih aktivnosti vezanih za nuklearno oružje.

Poslednjih dana satelitski snimci pokazali su pojačanu aktivnost na severnokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne probe, gde su obavljena sva severnokorejska nuklearna testiranja od prve probe 2006. Napetosti su pojačane od januara , kada je Pjongjang objavio svoju četvrtu nuklearnu probu, što je nateralo Savet bezbednosti UN na jačanje međunarodnih sankcija protiv Severne Koreje.

Savet bezbednosti je ponovo osudilo Severnu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vreme održavanja samita G20 u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari