Izvori bliski Kremlju za Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini, izneo uslove 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije ratišta, rekla su četiri ruska izvora Rojtersu, rekavši da je spreman da se bori ako Kijev i Zapad ne odgovore, piše Rojters.

Tri izvora, koja su upoznata sa razgovorima u Putinovom okruženju, rekli su da je ruski lider izrazio frustraciju pred malom grupom savetnika zbog, kako on smatra, pokušaja koje podržava Zapad da se zaustave pregovori i odluke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da isključi razgovore.

„Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat“, rekao je jedan visoki ruski izvor koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlj.

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uslovom anonimnosti s obzirom na osetljivost stvari.

Za ovaj izveštaj, Rojters je razgovarao sa ukupno petoro ljudi koji rade ili su radili sa Putinom na višem nivou u političkom i poslovnom svetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je, u odgovoru na zahtev za komentar, rekao da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog radi postizanja svojih ciljeva, rekavši da zemlja ne želi „večni rat“.

Ministarstvo spoljnih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorili na pitanja.

Prošlonedeljno imenovanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane neki zapadni vojni i politički analitičari su videli kao stavljanje ruske ekonomije na trajnu ratnu osnovu kako bi se pobedio u dugotrajnom sukobu.

Na osnovu svojih saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dobici u dosadašnjem ratu dovoljni da prodaju pobedu ruskom narodu.

Tri izvora su rekla da je Putin shvatio da bi bilo kakav dramatičan novi napredak zahtevao još jednu mobilizaciju širom zemlje, koju on nije želeo, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsednika, kaže da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022.

Nacionalni poziv je uplašio deo stanovništva u Rusiji, što je dovelo do toga da stotine hiljada muškaraca u regrutaciji napusti zemlju. Ankete su pokazale da je Putinova popularnost pala za nekoliko poena.

Izgledi za prekid vatre, ili čak mirovni pregovori, trenutno izgledaju daleko.

Zelenski je više puta rekao da mir pod Putinovim uslovima nije početak. On je obećao da će ponovo preuzeti izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014.

On je potpisao dekret 2022. kojim je bilo kakav razgovor sa Putinom formalno proglašen „nemogućim“.

Jedan od izvora je predvideo da do dogovora ne može doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ga Rusija ne zaobiđe i ne postigne dogovor sa Vašingtonom.

Međutim, državni sekretar SAD Entoni Blinken, govoreći u Kijevu prošle nedelje, rekao je novinarima da ne veruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.

Ukrajina se priprema za razgovore čiji je domaćin Švajcarska sledećeg meseca, a koji imaju za cilj da ujedine međunarodno mišljenje o tome kako da se okonča rat.

Pregovori se održavaju na inicijativu Zelenskog, koji je rekao da Putin ne bi trebalo da prisustvuje. Švajcarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je rekla da razgovori nisu kredibilni bez toga. Ukrajina i Švajcarska žele da prisustvuju ruski saveznici, uključujući Kinu.

Kao odgovor na pitanja za ovu priču, američki Portparol Stejt departmenta rekao je da svaka inicijativa za mir mora da poštuje „teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica“ i opisao Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini.

„Kremlj tek treba da pokaže bilo kakav značajan interes da okonča svoj rat, upravo suprotno“, rekao je portparol.

Kijev kaže da se Putinu, čiji je tim više puta poricao da je planirao rat pre invazije na Ukrajinu 2022. godine, ne može verovati da će poštovati bilo koji dogovor.

I Rusija i Ukrajina su takođe rekle da se plaše da će druga strana iskoristiti bilo kakav prekid vatre za ponovno naoružavanje.

Svi izvori sugerišu da bi Putin bio spreman da se zadovolji sa zemljom koju sada ima i zamrzne sukob na sadašnjim linijama fronta.

Putin će reći da smo pobedili, da nas je NATO napao i da smo sačuvali suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je tačno“, rekao je jedan od njih, dajući sopstvenu analizu.

Zamrzavanje sukoba na sadašnji način ostavilo bi Rusiju u posedu značajnih delova četiri ukrajinska regiona koje je on formalno uključio u sastav Rusije u septembru 2022, ali bez pune kontrole ni nad jednim od njih.

Takav aranžman ne bi bio u skladu sa ciljevima koje je Moskva postavila sebi u to vreme, kada je rekla da joj četiri ukrajinska regiona – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – sada u potpunosti pripadaju.

Peskov je rekao da ne može biti govora o vraćanju četiri regiona koji su sada trajno u sastavu Rusije prema sopstvenom ustavu.

U nedostatku primirja, Putin želi da zauzme što je moguće više teritorije da bi pojačao pritisak na Ukrajinu, dok nastoji da iskoristi neočekivane prilike za dobijanje više, rekla su tri izvora.

Ruske snage kontrolišu oko 18 odsto Ukrajine i ovog meseca su se bacile na severoistočni region Harkova.

„Rusija će nastaviti dalje“, rekao je izvor koji je radio sa Putinom.

Putin će polako osvajati teritorije sve dok Zelenski ne iznese ponudu da prestane, rekla je ta osoba, rekavši da je ruski lider izrazio stav saradnicima da Zapad neće obezbediti dovoljno oružja, što narušava moral Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari