Jaka oluja pogodila Evropu – poplave u Toskani odnele pet života, na udaru i Hrvatska i Slovenija 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Snažan ciklon koji je pre 48 sati stigao sa Atlantika gospodari Evropom. Prema britanskom Met ofisu (Met Office), pritisak u ciklonu je najniži izmeren, obarajući rekord iz 1916. godine za novembar.

Pet ljudi je poginulo, a nekoliko se vodi kao nestalo u Toskani, italijanskoj regiji pogođenoj poplavama. Više od 40 hiljada domaćinstava je bez struje, prenosi RTS.

Guverner Toskane proglasio je vanredno stanje, a škole su zatvorene.

Jaka kiša podigla je nivo reka u Koruškoj u Austriji, a olujni vetar je čupao drveće i obarao dalekovode.

Oluja i u regionu

I duž Jadranske obale u Hrvatskoj, kiša i jak jugo pričinili su štetu. Više od 30 litara po metru kvadratnom kiše, podiže nivo reka u unutrašnjosti zemlje.

U Sloveniji reka Drava ugrožava naselja. Na snazi je crveni meteo-alarm.

Vetar snage uragana četvrte kategorije prethodno je sa snažnim ciklonom stigao sa Atlantika, a na severozapadnoj obali Francuske izmereni su udari vetra od 207 kilometara na čas.

Oluja je pričinila veliku štetu u Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji i Portugaliji. Nastradalo je najmanje dvanestoro ljudi. Otežan je svaki vid transporta, a naročito vazdušni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari