"Jasno kažite na čijoj ste strani": Fon Kramon poručila Vučiću i Vladi Srbije zbog Putinove televizije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestalac iz senke za Srbiju, Viola fon Kramon, istakla da je od neuvođenja sankcija Rusiji značajno opasnije pružati aktivnu pomoć ruskim predstavnicima u širenju propagande.

Zbog navoda da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva “Raša tudej”, ona je uputila poziv Vladi i predsedniku Srbije da jasno kažu na kojoj su strani.

Nova.rs je objavila u četvrtak saznanja da će Raša tudej da otvori svoje predstavništvo u Srbiji.

Fon Kramon ističe da u nedavnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je usvojena ovog meseca, jasno navedeno da naša država mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

“To uključuje i zabranu rada ruskih propagandnih medija koje podržava država, a to su Sputnjik i ‘Raša tudej’. Dakle, Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu. Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvođenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije”, naglašava ona.

U izjavi za Novu, Fon Kramon se osvrnula i na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije u Srbiji.

“Umesto otvaranja RT-a, očekujemo, od predstojeće odluke REM-a o nacionalnim frekvencijama, da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija pre nego što im se dodele nove“, naglašava naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari