EU reagovala na najavu otvaranja ruske televizije u Srbiji: Očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom 1Foto: Shutterstock/nomading

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da Raša Tudej (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U današnjoj reakciji portparola EK za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Petera Stana dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

„RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo“, saopštio je Stano.

Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i RT. Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su juče da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. RT nije odgovorila na upit RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari