EU uvodi sankcije medijskoj kući Raša Tudej Balkan 1Foto: Shutterstock/nomading

Evropska unija će sankcionisati medijsku kuću Raša Tudej Balkan u novom paketu restriktivnih mera, koje će ubrzo biti usvojene, navodi danas Radio Slobodna Evropa, pošto je imao uvid u nacrt predloga za 11. paket sankcija protiv Rusije.

Taj predlog Evropske komisije biće predmet rasprave na nivou ambasadora članica EU u sredu, a potom se tokom meseca očekuje formalno odobrenje novog paketa sankcija, koje Brisel uvodi protiv Rusije, kao odgovor na agresiju na Ukrajinu.

Pod evropskim sankcijama su već Raša Tudej na nemačkom, francuskom i arapskom jeziku.

Raša Tudej Balkans je počela sa onlajn emitovanjem na srpskom jeziku u novembru, više od pola godine pošto je počeo rat u Ukrajini, kada je EU uveliko uvodila sankcije, uključujući i centralni servis te kuće.

Kada je doneta odluka o otvaranju Raša Tudej na srpskom jeziku, Brisel je zatražio od Beograda da se uskladi sa odlukama EU, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija.

Srbija nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, iako je Brisel na to poziva, jer je kandidat za članstvo u EU, pa se očekuje da spoljnu politiku uskladi sa politikom Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari