Junker: Istorijska greška blokiranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom 1Foto: Beta/AP/Olivier Matthys

Vođe institucija EU ocenili su danas kao „tešku istorijsku grešku“ blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

„To je teška istorijska greška“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je ocenio takodje da se radi o „grešci“ jer, kako je rekao,  „ogromna većina zemalja članica podržava otvaranje tih pregovora“.

„Ako EU želi da bude poštovana treba da poštuje svoje preuzete obaveze“, upozorio je Junker u obraćanju posle svog poslednjeg samita EU na kojem je učestvovao.

On je rekao da ne sumnja da će jednog dana te dve zemlje biti punopravne članice EU, prenela je portparolka EU Maja Kocijančić. Francuska, Holandija i Danska odbile su da odobre početak pregovora sa te dve zapadnobalkanske zemlje. Tusk je rekao da će se EU vratiti na to pitanje pre samita za Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, kako i piše u jednoj rečenici u zaključcima samita koje je objavila EU.