Žan Klod Junker Foto: Fonet/AP

Pozivajući na ujedinjenje u odnosu prema regionu Zapadnog Balkana, kako bi se sprečio uticaj stranih faktora u ovom području evropskog kontinenta Junker se založio za dalje proširenje EU.

Junker je ocenio da je Evropa šireći granice EU ujedno „izvozila stabilnost“, uspevajući da „pomiri evropsku istoriju i geografiju“.

Junker je izneo niz predloga kako bi EU trebalo, u pozadini sve neizvesnijeg sveta, da izgleda u budućnosti i konastatovao da mora biti „još suverenija, još demokratičnija i još jača“ da bi mogla da igra ulogu u oblikovanju globalnih pitanja.

„Geopolitička situacija pokazuje da je došlo vreme za suverenitet u Evropi. Vreme je da Evropa uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Uveren sam da smo ujedinjeni sve jači, to je suštinu onoga što znači biti deo EU. Podela suvereniteta – kada i gde je potrebno – čini sve naše nacionalne države jačim“, napomenuo je Junker.

Govorio je i o promeni računanja zimskog, odnosno letnjeg vremena u Evropi i naglasio da će svaka zemlja članica nezavisno da odluči da li će njihovi građani živeti u letnjoj ili zimskoj zoni, ali je istakao da proces odlučivanja treba da bude okončan pre evropskih izbora.

Junker je, govoreći o način kako EU donosi odluke, da on smatra da postoje određena pitanja oko kojih nije neophodan jednoglasan stav, i izneo ideju o odlučivanju sa kvalifikovanom većinom.

Junker je rekao da briselske institucije poštuju odluku Velike Britanije da napusti EU, ali da i dalje duboko žale zbog te odluke, preneo je RSE.

On je britanskim liderima poručio da „shvate da neko ko napušta Uniju ne može imati ravnopravan položaj kao i država clanica i, naravno, nije deo jedinstvenog tržišta“.

Istovremeno je obećao da Irska neće ispaštati zbog odlaska susedne Velike Britanije.

„Želimo pronaći kreativno rešenje koje sprečava čvrstu granicu u Severnoj Irskoj. Ali, mi ćemo biti jednako otvoreni ako britanska vlada odstupi od preuzetih odgovornosti iz Sporazuma na Veliki petak. Nije Evropska unija nego Bregzit onaj koji rizikuje da granica u Severnoj Irskoj postane vidljivija“, upozorio je predsednik Evropske komisije.

Junker je na čelu Evropske komisije od 2014 godine. U maju naredne godine će biti održani evropski izbori i izabrana nova struktura Evropske komisije kao izvršnog organa EU, kao i novi saziv Evropskog parlamenta, koji imaju petogodišnji mandat.