Jutarnji list: Šta Putin sprema Vučiću? 1Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

– U interesu Rusije je da izazove sukobe u našem regionu i ona vredno radi na tome. Svaka konsolidacija, smirivanje i jasno vezivanje za evroatlantske institucije protivni su ruskim interesima. Ako Srbija napravi zaokret i prihvati francusko-nemački plan za Kosovo, uslediće brutalni ruski pritisak i kazna, jer bi to bio uvod u udaljavanje Srbije od Rusije, kaže Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta Srbije, o reakcija koja će uslediti iz Moskve prema Srbiji i Aleksandru Vučiću.

Nezavisna ruska politikološkinja Natalija Iščenko izjavila je za TV Nastojašćeje vreme, koja emituje program iz Praga, da će, ukoliko Vučić prihvati zapadni plan, Rusija sigurno promeniti politiku prema Srbiji.

Iščenko je uverena da će se u tom slučaju Rusija „sigurno mešati u unutrašnje stvari Srbije i uz pomoć svog naroda u Srbiji pokušati da uzdrma tamošnju političku scenu”.

– Ako Rusija uspe da pokrene radikalne snage koje ima pod svojom kontrolom, Srbiju čekaju teška vremena i ona će zapasti u nestabilnost koja će ići naruku Moskvi – smatra Iščenko, piše Jutarnji list.

Ruski mediji dosta pažnje posvećuju i „mogućem Vučićevom popuštanju pred ucenama kolektivnog Zapada“, kako piše prorežimski visokotiražni Moskovski komsomol (MK).

Srbija prolazi kroz najteže trenutke u svojoj istoriji, ali Srbija, uprkos velikom pritisku Zapada, ne uvodi sankcije Rusiji i održava kontakte sa Moskvom“, kaže MK.

Ruska politikološkinja Polina Sokolova istakla je za isti list da je većina stanovništva u Srbiji „proruski orijentisana i da je samo mali deo na strani Zapada i protiv Rusije“ i, smatra ona, Vučić je toga svestan i uzeće je u obzir prilikom odlučivanja o prihvatanju nemačko-francuskog plana za Kosovo.

Ona smatra da Vučićeva pretnja da će podneti ostavku „u ovom trenutku nije realna” i da će to „učiniti” tek kada bude doneo odluku o Kosovu, a da će „njegov naslednik nastaviti da sprovodi svoju političku liniju”.

Osim toga, Sokolova smatra da je Vučić „najprozapadniji političar kojeg Srbi mogu da izaberu na izborima”.

– Od njega teško da možemo očekivati većeg prozapadnog političara – uverena je Sokolova.

Međutim, Rusi zahtevaju da se Vučić jasnije izjašnjava, a ne da stalno, kako misle, „diskutuje između Rusije i Zapada“.

Portal Balkanist navodi da je Vučić pred dilemom – ili evropska perspektiva ili bratstvo sa Rusijom i da Vučić mora dobro da razmisli pre nego što „seče“.

Prorežimski balkanolog Natalija Guskova uverena je da „Vučić nije spreman da prihvati ponuđeni zapadni plan”. Međutim, ona Vučiću time više šalje poruku nego što je sigurna da neće popustiti.

S druge strane, Sokolova više nije toliko sigurna u Vučićevu lojalnost, jer kaže da se on očajnički opire uvođenju sankcija Rusiji, ali je „pitanje koliko će još moći da izdrži”.

Ona smatra da je Vučić svestan situacije, ali upozorava da je „u poslednje vreme oklevao“, ali da zbog podrške javnosti savezu sa Rusijom razume da bi sprovođenjem nemačko-francuskog plana morao da da gore na Kosovo, a to bi imalo posledice.

Jelica Minić navodi da je Vučić u situaciji da mu je sve teže balansirati između pritisaka sa Zapada i iz Rusije.

Minić pogotovo plaše „ruske ultradesničarske skupine, poput Vagnera ili Noćnih vukova, koji otvoreno i neprikriveno djeluju u Srbiji“.

– Posebno zastrašuje Ruski carski pokret, čija je teroristička mreža razbijena širom Europe i obučena je za brutalne smrtonosne akcije. U masi ruskih emigranata od njih 150.000 koji danas žive u Srbiji i čiji će se broj povećavati kako odmiče rat u Ukrajini, dominira antiratna i antiputinovska mlada obrazovana populacija koja se u skladu sa svojim stajalištima počinje organizirati i djelovati javno. Zato su izloženi potencijalnom teroru najmračnijih ruskih struktura, kao i građani i skupine u Srbiji koji ih podržavaju – upozorava Jelica Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.