Srbi iz Hrvatske dobijaju pozive za mobilizaciju u slučaju rata na Kosovu? 1Foto: Shutterstock/Aleksandar Mijatovic

Poslanik hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru Marijan Pavliček rekao je u sredu da od oktobra 2022. mnogi hrvatski državljani koji su i državljani Srbije dobijaju pozive za regrutaciju u vezi sa mogućom mobilizacijom srpske vojske ukoliko dođe do rata na Kosovu.

– Među onima koji su dobili poziv za mobilizaciju su i službenici MUP-a RH, hrvatski policajci. Kako saznajemo, najmanje 15 hrvatskih policajaca iz policijskih uprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske dobilo je pozive, jer imaju dvojno državljanstvo, da se jave u Sremsku Mitrovicu, rekao je Pavliček ispred Kluba hrvatskih suverena u sloboda govora u parlamentu.

Ističe da imaju saznanja da se na taj poziv odazvao jedan hrvatski policajac koji je kontaktirao srpsku vojsku i dobio uputstva kako da se ponaša u slučaju mobilizacije.

Pavliček je upozorio da se radi o bezbednosnom proboju, piše Fena, prenosi Oslobođenje.

– Ovaj slučaj se hteo zataškati. Uprava policije o tome nije obavestila hrvatsku javnost. U to su se upleli i čelni ljudi SDSS-a kako bi se ovaj slučaj zataškao jer se radi o pripadniku srpske manjine iz neposredne blizine Vinkovaca, kazao je Pavliček.

Podsetio je kako je ta osoba suspendovana s dužnosti i čeka se disciplinski postupak.

Utvrdio je kako se o tom slučaju nije izjasnio hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović niti ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman koji je, smatra, zbog toga trebao poslati protestnu notu Srbiji.

Takođe, Pavliček je upozorio i da već tri meseca Hrvatska nema čoveka na čelu Vojno bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA) i da ta zemlja ima propuste na svim nivoima bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.