Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Portparol južnokorejskog ministarstva unifikacije izjavio je da su se Južna i Severna Koreja dogovorile da krajem april održe svoj treći samit i da u okviru priprema održe razgovore na radnom nivou, javlja Glas Amerike.

On je preneo reči ministra unifikacije da je Panmundžom simbol hladnog rata i mesto sa najsnažnijom vojnom tenzijom u svetu.

Istovremeno, američki zvaničnici skeptični su u pogledu ponude Severne Koreje da započne razgovore sa Sjedinjenim Državama o odustajanju od svog nuklearnog programa, budući da je Pjongjang slična obećanja davao i u prošlosti.

Prvi sastanak Kim Džong Una sa južnokorejskim zvaničnicima rezultirao je, po svemu sudeći, diplomatskim napretkom.

„Sever je izrazio spremnost za iskrene razgovore sa Sjedinjenim Državama o demilitarizaciji i obnovi odnosa dvije zemlje”, rekao je Čung Eui Jong, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost.

Sjeverna Koreja, navodno, takođe razmatra mogućnost da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za bezbednosne garancije Vašingtona. Međutim, zvaničnici u američkoj prestonici, nisu uvereni u to.

“Možda je reč o napretku, ali ozbiljno sumnjam u to. Međutim, nada je večna”, zaključio je Den Kouts, direktor američkih obaveštajnih agencija.

U Beloj kući, reakcija predsednika Trampa takođe je bila oprezna.

„Svakako smo daleko odmakli, barem retorički, sa Severnom Korejom. To bi bilo izvanredno za svijet, Sjevernu Koreju i poluostrvo. Međutim, videćemo šta će se dogoditi”.

Tramp je, s druge strane, prethodno tvitovao da su “Sjedinjene Države spremne da idu čvrsto u bilo kom smeru”, podseća Glas Amerike.