Kampanja u BiH obilovala retorikom razdora 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kampanju su obeležila do sada nezapamćena kršenja zakona, zloupotrebe javnih fondova i govor mržnje, prenosi agnecija ocene Transparensi internešnal (TI).

Zvaničnici u vodećim srpskim, hrvatskim i bošnjackim partijama su pokušali da „kupe“ glasove javnih službenika otvaranjem novih puteva, nudeći besplatne medicinske preglede i preteći onima koji su odbijali te pogodnosti, podseća agencija na izveštaj bosanskog ogranka TI.

„Stranačke funkcije su se potpuno stopile sa javnim“, rekla je menadžerka programa TI za BiH Ivana Korajlić, dodajući da tako otvoreno prljava kampanja nije sprovodena od rata.

„Zloupotrebe su bile potpuno otvorene. Direktne pretnje i napadi, pritisci na glasače i kupovina glasova, koji su u prošlosti bili donekle suptilni, postali su potpuno transparentni. Nisu čak ni pokušali da ih sakriju“, istakla je Korajlić.

Ona je, kako navodi Rojters, navela da je za svega 25 dana lider Republike Srpske Milorad Dodik postavio temelje za šest javnih zgrada, otvorio veštačko jezero, most, fabriku, bolničko krilo i autoput, i za sve to preuzeo političke zasluge.

Agencija navodi da je Dodik otvoreno rekao da je jednokratna isplata penzionerima u RS bila podsticaj za birače uoči izbora i pretio zaposlenima u jednoj javnoj kompaniji da će ostati bez posla ukoliko glasaju za njegovog protivkandidata.

Pri tome je koristio vulgaran rečnik prilikom napada na umerene političke rivale i zapadne diplomate, prenosi agencija, i dodaje da je Izborna komisija BiH juče kaznila Dodika i njegov SNSD sa 6.000 evra zbog govora mržnje. Javni servisi, a posebno Televizija RS, su postali glasila dominantnih nacionalistickih partija, prenosi Rojters ocene Transparensi internešnal.

Takođe dodaje da je „to dostiglo nenormalne razmere u smislu vređanja ljudi, pozivanja na agresiju i podsticanja mržnje ne samo prema političkim protivnicima, već i prema građanskim demokratskim aktivistima“.

U BiH će u nedelju biti održani predsednički i parlamentarni izbori nakon kampanje koju su obeležili izveštaji o neregularnostima, uključujući i manipulacije biračkim spiskovima. Nedostatak pouzdanih anketa i optužbe za izbornu prevaru i neregularnosti uoči izbora otežavaju predviđanje ishoda glasanja, navodi agencija.