Kazna od 16.000 dolara zbog falsifikovanja putničkih kovid-dokumenata 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Kanada je novčano kaznila dvoje putnika koji su doputovali iz SAD za koje zvaničnici tvrde da su lažirali testove na kovid 19 i dokumentaciju o vakcinaciji.

Oni su kažnjeni sa po 19.720 kanadskih odnosno 16.000 američkih dolara nakon što su inspektori na aerodromu u Torontu utvrdili da su njihove potvrde o vakcinaciji i dokaz o urađenom kovid-testu falsifikovani, piše Bi-Bi-Si.

Do incidenta je došlo u trenutku kada se Kanada sprema da ublaži restrikcije na putovanja za američke državljane.

Zemlje širom sveta nastoje da reše problem ponovnog otvaranja svojih granica za putnike usred pandemije virusa korona.

U saopštenju Agencije za javno zdravlje Kanade se navodi da je dvoje neimenovanih putnika ušli u Kanadu iz SAD u drugoj polovini jula.

Kanadska agencija za poslove graničnih prelaza koja proverava autentičnost kovid-dokumenata neophodnih za putovanja je utvrdila da je dvoje putnika lažiralo dokumenta koja su poslali na Vladin putnički sajt ArriveCAN.

„Vlada Kanade će nastaviti istragu u vezi sa prijavljenim incidentima i neće oklevati da preduzme korake u cilju poštovanja mera (za sprečavanje širenja virusa korona) tamo gde je zagarantovana zaštita zdravlja Kanađana od daljeg širenja kovida 19 i njegovih varijanti“, navodi se u saopštenju Agencije.

Kanada nije idnetifikovala putnike ili njihov plan putovanja. Agencija za javno zdravlje je navela u saopštenju za Njuzvik da je reč o kanadskim državljanima, preneo je Bi-Bi-Si.

Kanada je 5. jula ublažila zahteve za međunarodne putnike. Svi koji ulaze u zemlju moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani moraju da urade više testova i ostanu tri dana u državnom hotelu pre nego što odu u karantin na 14 dana.