Kijev želi da istraži ima li ostataka ruske rakete na mestu pada aviona 1Foto:Beta/AP

Ukrajina je danas saopštila da želi da istraži ima li ostataka ruske rakete na mestu pada aviona njihove aviokompanije u Iranu, prenele su svetske agencije.

Sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost Oleksij Danilov rekao je da Kijev istražuje nekoliko mogućih uzroka pada ukrajinskog aviona među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam.

On je dodao da su ukrajinski istražitelji stigli jutros u Iran i čekaju dozvolu iranskih vasti da pregledaju mesto nesreće i potraže fragmente rakete.

Boing 737 kompanije UIA srušio se u juče ujutro malo posle poletanja iz Teherana, a u nesreći je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Među poginulima je bilo 63 Kanađanina, 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca, većinom članova posade, desetero Šveđana, četvoro Avganistanaca, troje Nemaca i troje Britanaca.

Portparol iranskih oružanih snaga negirao je navode Kijeva da je avion pogođen raketom a takve optužbe nazvao je „psihološkim ratom koji vode iranske opozicione grupe“.

I prve procene zapadnih obaveštajnih službi govore da avion nije oboren projektilom, preneo je Rojters.

Ukrajinska ambasada u Iranu ranije je objavila da se dogodio „kvar motora zbog tehničkih razloga“ i isključila je mogućnost terorističkog napada.

Iranski istražitelji saopštili su danas da članovi posade ukrajinskog aviona koji se srušio u Iranu nisu uputili poziv za pomoć i da su pokušali da se vrate na teheranskom aerodrom.
Iransko civilno vazduhoplovstvo objavilo je preliminarni izveštaj dan nakon pada ukrajinskog aviona.

Istražitelji su rekli da je avion zahvatio požar pre nego što se srušio.

Oni su rekli i da je avion izazvao snažnu eksploziju prilikom pada, verovatno zato što je rezervoar letelice bio pun goriva za let ka Kijevu, u Ukrajini.

U izveštaju je potvrđeno da su obe crne kutije sa podacima i komunikacijom u pilotskoj kabini pronađene, ali da su oštećene i da je deo memorije izbrisan.

U Ukrajini je danas proglašen dan žalosti zbog nesreće a predsednik Volodimir Zelenski je položio cveće na improvizovani spomenik za devet poginulih ukrajinskih članova posade obećavši da će Ukrajina utvrditi istinu o tragediji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kijev želi da istraži ima li ostataka ruske rakete na mestu pada aviona”

  1. Znači ukrajinska komisija ne dolazi da istraži zašto je avion pao nego da li ima ostataka ruske rakete? Tj. ruska raketa je sigurno bila, samo je pitanje da se nafju delovi?
    Nadam se da su ih poneli sa sobom iz Ukrajine.

  2. obe crne kutije oštećene i izbrisan deo memorije. pretpostavljam baš onaj deo gde su podaci u momentu nesreće : )

  3. Ukrajincima su Rusi za sve krivi. Cak i za odluku Hruscova (Ukrajinca, Generalnog sekretara KP SSSR) da Krim dodeli Ukrajini. Ti koji su sa Banderom pakirali sa Hitlerom ne prestaju sa provokacijama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.