Foto: FoNet/AP

Nadam se izgradnji međusobnog poverenja sa Sjedinjenim Američkim Državama putem dijaloga, izjavio je Kim. On je ocenio da bi političko smirivanje napetosti i nuklearno razoružanje na Korejskom poluostrvu trebalo da se odvijaju u fazama.

Američka vlada je zatražila da se Severna Koreja odmah obaveže na nuklearno razoružanje, navodi AP.

Kim je rekao da je na sastanak sa Sijem u lučkom gradu Daljenu na severu Kine došao kako bi ga informisao o dramatičnim promenama u regionu.

Si je izjavio da podržava Pjongjang u opredeljenju za nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva, kao i dijalog i konsulatcije između Severne Koreje i SAD, javili su kineski mediji.

Predsednik Kine Si Đinping sastao se danas sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom na severu Kine, potvrđeno je iz Pekinga.

Mediji su nešto ranije preneli da postoji mogućnost da se SI sretne sa visokim zvaničnikom Severne Koreje, pošto je u kineskom gradu Dalijanu, uprkos jakim bezbednosnim merema, primećen avion Severne Koreje.

Novinska agencija Južne Koreje prenela je da postoji mogućnost da je u tom avionu Kim Džong UN, iako nije navela da ima direktnu potvrdu te informacije.