Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je večeras Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone vojne komande trupa Ši Jia.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine je, kako se navodi, 2. avgusta uveče počela seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana.

Vežbe su, podseća Blumberg, najznačajnija demonstracija sile Kine oko Tajvana od 1995. godine, kada je Peking probno ispalio rakete u more u blizini ostrva kao odgovor na posetu prvog demokratski izabranog predsednika Tajvana Li Teng-huija SAD. Tada je Kina takođe proglasila zone isključenja oko ciljanih područja tokom testova, ometajući brodski i vazdušni saobraćaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je nakon sletanja Nensi Pelosi saopštilo da će Kina “preduzeti sve neophodne mere da odlučno odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, a sve posledice moraju da snose SAD i snage za nezavisnost Tajvana“.

Uoči posete, koja se očekivala iako nije bila zvanično planirana, predsednik Kine Si Đinping je prošle nedelje rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da će „odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine“ i da će „ko god se igra vatrom, izgoreti“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.