Nensi Pelosi sletela na aerodrom u Tajvanu: Povećane tenzije između Kine i SAD 1EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predsedničkog doma američkog Kongresa, sletela je na aerodrom u Tajpeju na Tajvanu, javlja AP.

Kako se navodi, Pelosi je tako postala najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo na vlasti na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina, prenosi Asošiejted pres.

To je prva takva poseta u poslednjih 25 godina i koja rizikuje da odnose između Vašingtona i Pekinga svede na novi nivo.

Pelosi i njena delegacija iskrcali su se iz transportnog plana američkog vazduhoplovstva na aerodromu Songshan u centru Tajpeja i dočekali su ih ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu i Sandra Oudkirk, glavna predstavnica SAD na Tajvanu.

Njena poseta je izazvala povećane tenzije između Kine i Sjedinjenih Država. Kina tvrdi da je Tajvan deo svoje teritorije, koji će biti anektiran silom ako je potrebno, a posete stranih vladinih zvaničnika smatra priznanjem suvereniteta ostrva.

Kina je upozorila na „odlučne i snažne mere“ ako Pelosi nastavi sa putovanjem.

„Poseta naše kongresne delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji“, rekla je Pelosi u izjavi ubrzo nakon sletanja. „Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije.

Pelosi je bila na turneji po Aziji koja uključuje najavljene posete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu. Njeno zaustavljanje na Tajvanu nije bilo najavljeno, ali se nadaleko očekivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari