Kina prepolovila dane boravka u karantinu za putnike koji stižu iz inostranstva 1Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Karantin za putnike koji stižu iz inostranstva u Kinu smanjen je sa oko 21 na sedam dana u hotelu i tri dana kućnog nadzora, javila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Novi propisi predstavljaju veliku promenu u kineskim restrikcijama za ulaz, pošto zemlja sledi strogu strategiju nula kovida od početka pandemije.

Peking je zatvorio međunarodne granice kada je poćeo da se širi korona virus i broj letova koji stižu u Kinu ostao je vrlo ograničen da bi se smanjio broj uvezenih slučajeva zaraze.

Poslednje dve godine putnici koji stižu iz inostranstva morali su da se podvrgnu skupom karantinu u hotelu ili u za to određenim centrima.

Prema novoj politici kontrole i sprečavanja kovida ovaj takozvani centralizovan karantin je skraćen na sedam dana.

Od aprila sve veći broj gradova među kojima i Peking u maju već su skratili na deset dana karantin za dolaske iz inostranstva.

Retki međunarodni letovi su međutim često otkazivani pošto Peking primenjuje sistem prekida veza kada se detektuje određen broj pozitivnih putnika.

Novi propisi se primenjuju takođe na ljude označene kao kontaktne osobe unutar Kine, gde se strogi karantin uvodi u kvartovima u kojima su zabeleženi slučajevi pozitivnih na virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.