Kina saopštila da je završila vojne vežbe oko Tajvana, ali se "ratne pripreme" nastavljaju 1EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Peking je saopštio da je završio vojne vežbe oko Tajvana, ali je naglasio da će biti nastavljena dalja „obuka i ratne pripreme“.

Saopštenje je usledilo ubrzo nakon što je Peking potvrdio obećanje da će upotrebiti silu protiv Tajvana ako ne bude mogao da preuzme kontrolu nad njim „miroljubivim sredstvima“.

Portparol Komande operacija na istoku Narodne oslobodilačke vojske Kine (PLA) rekao je danas da su vežbe uspešno završene i da su njima „efikasno testirani integrisani zajednički borbeni kapaciteti trupa“, izvestili su državni mediji, preneo je Gardijan.

U saopštenju je obećano da će se nastaviti nadgledanje Tajvanskog moreuza, redovno patrolirati područjem i da će snage ostati spremne za borbu.

Nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi prošle nedelje posetila Tajvan, PLA je započela vojne vežbe uz upotrebu bojeve municije u sedam velikih zona koje okružuju ostrvo.

Šef tajvanske diplomatije Džozef Vu je u utorak optužio Kinu da kostisti vojne vežbe da bi se pripremila za invaziju. Pelosi je rekla da je njena poseta Tajvanu bila korisna i da se kineskoj vladi ne može dozvoliti da izoluje Tajvan.

„Ne možemo da dozvolimo kineskoj vladi da izoluje Tajvan. Neće oni određivati ko može da ide na Tajvan“, rekla je Pelosi u intervjuu za En-Bi-Si.

Kineska vlada Tajvan smatra otcepljenom teritorijom, U saopštenju koje su jutros objavili državni mediji, Vlada je ponovila svoju rešenost da anektira Tajvan silom ako ne budu uspešna miroljubiva sredstva.

„Radićemo s najvećom iskrenošću i uložićemo najveće napore da ostvarimo mirno ponovno ujedinjenje“, navodi se u verziji dokumenta na englekom jeziku, preneo je Gardijan. „Ali nećemo da se odreknemo upotrebe sile i zadržavamo opciju da preduzmemo sve neophodne mere.“

U zvaničnom dokumentu pod naslovom „Pitanje Tajvana i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“ se ne navodi nikakav rok, ali u njemu stoji:“Ne smemo da dozvolimo da ovaj problem bude prenesen s jedne generacije na drugu.“

Takođe se dodaje da će upotreba sile biti „poslednja opcija koja će biti upotrebljena u okolnostima prinude“ i „braća Kinezi na Tajvanu“ neće biti targetirani.

„Cilj je zaštita protiv spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti“, navodi se u dokumentu. Takođe se tvrdi da je ujedinjenje jedini način da se izbegne da Tajvan napadne druga država.

Ovo je treći ovakav dokument o Tajvanu koji je objavio Državni savet Kine nakon onog 1993. i 2000. godine. Kako piše Rojters, njime je poništeno obećanje dato u prethodna dva dokumenta da Kina „neće slati vojnike ili administrativno osoblje na Tajvan“ posle „ujedinjenja“.

Lin Jing-ju sa Instituta za međunarodne poslove i strateške studije Univerziteta Tamkang je rekao da je najverovatnije unapred isplanirano da se tajming objave dokumenta poklopi sa vojnim vežbama. „Nakon zveckanja oružjem, oni zastrašuju verbalno“, rekao je Lin. „Nadaju se da će naterati tajvanski narod da reaguje na različite načine i da će podeliti javno mnjenje.“

Mark Harison, predavač senior na kineskim studijama na Univerzitetu Tasmanija, rekao je da se dokumentom zahteva da tajvanski narod odstupi od višedecenijskih težnji ka demokratiji i suverenitetu koje neguje od japanske kolonizacije na početku dvadesetog veka, pre nego što je postojala Narodna Republika Kina.

„Zaključne aluzije na spremnost Pekinga da upotrebi ‘sva neophodna sredstva’ i njegovo identifikovanje ‘separatističkih elemenata ili spoljnih sila’ predstavlja uznemiravajući nagoveštaj argumenata koje sprema za opravdanje vojnog delovanja protiv Tajvana“, rekao je Haris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.