Kina unapređuje proizvodnu industriju radi sigurnosti globalne ekonomije 1Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

U inteligentnoj proizvodnoj bazi Goertek u gradu Veifang, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, tone komponenti se sklapaju u opremu za virtuelnu stvarnost (VR) koja će biti isporučena u različite zemlje.

Prema rečima Čang Ganga, potpredsedniku marketinga i prodaje Goertek inc, to je jedan od retkih proizvođača opreme za virtuelnu stvarnost na globalnom nivou koji je dostigao proizvodnu skalu od milion kompleta. Takođe je jedan od najvećih proizvođača srednjih i vrhunskih VR slušalica, prenosi Sinhua.

Kako ocenjuje kineska agencija, Goertek je oličenje kineske napredne proizvodne industrije. Na Svetskoj konferenciji o naprednoj proizvodnji 2022, koja je zatvorena u petak u Đinanu, glavnom gradu Šandonga, preduzeća i stručnjaci okupili su se da razgovaraju o pitanjima koja definišu globalni razvoj napredne proizvodnje.

Stabilan rast i unapređenje proizvodne industrije Kine, kao velikog proizvođača, donose sigurnost globalnoj ekonomiji, ocenjuju stručnjaci.

Podaci Ministarstva industrije i informacionih tehnologija pokazuju da je dodata vrednost kineskog proizvodnog sektora porasla sa 16,98 hiljada milijardi (biliona) juana ili oko 2,46 hiljade milijardi američkih dolara u 2012. na 31,4 hiljada milijardi juana u 2021. godini.

Da bi promovisala transformaciju proizvodne industrije, Kina je izgradila moderan industrijski sistem predvođen naprednom proizvodnom industrijom, promovišući prerađivačku industriju da uđe u srednji i viši kraj lanca vrednosti.

Uzmimo za primer kineski domaći dizel motor. Termička efikasnost dizel motora koje proizvodi kompanija Veičai holding grupa sada je premašila 51 procenat. U poređenju sa primarnim proizvodima na tržištu, godišnja potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida ovog tipa motora smanjene su svaka za 10 procenata.

Ban Ki Mun, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, rekao je u kratkom video obraćanju na konferenciji da prerađivačka industrija podupire održivi razvoj i ekonomski rast Kine. On je rekao da je prerađivačka industrija doprinela  postizanju milenijumskih razvojnih ciljeva i ciljeva održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Čang Li, šef Kineskog centra za razvoj informacione industrije, smatra da duboka integracija informacione tehnologije nove generacije i napredne proizvodne tehnologije sada prodire u sve aspekte napredne proizvodnje.

Pogranični tehnološki klasteri formirani od oblasti kao što su veštačka inteligencija, mobilni internet i blokčejn nastaviće da promovišu integraciju u razvoj u mnogim oblastima.

Na konferenciji se došlo do zajedničkog stava da je ekonomska globalizacija nepovratan trend, a da su otvorenost i saradnja putevi za razvoj napredne proizvodne industrije.

Prema Ministarstvu industrije i informacionih tehnologija, Kina će nastaviti da teži otvaranju proizvodne industrije na visokom nivou i poboljšanju poslovnog okruženja. Istovremeno, Kina će podsticati domaća preduzeća da ojačaju međunarodnu saradnju, integrišu se u globalni industrijski lanac i pomognu u jačanju globalnog ekonomskog rasta, prenosi Sinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.