Kina upozorila SAD: Ne želimo trgovinski rat, ali se ne plašimo borbe 1Donald Tramp Foto: EPA-EFE/Ron Sachs

Saopštenje je izdato nakon što je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da su nove carine spremne za uvođenje ukoliko se na sastanku Grupe 20 u Osaki u junu ne postigne sporazum.

Portparol Ministarstva Geng Šuang saopštio je da neće potvrditi navode o sastanku Si Đinpinga i Trampa, uz napomenu da će takve informacije biti objavljene kada budu dostupne Ministarstvu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Kina ne želi trgovinski rat, ali se ne plašimo borbe na polju trgovine. Ukoliko SAD samo žele da pojačaju trgovinska trenja, mi ćemo odlučno odgovoriti i boriti se do kraja“, rekao je Geng i dodao da su vrata Kine otvorena za razgovore zasnovane na jednakosti.

Tramp je u više navrata isticao da se sprema za sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom tokom samita koji se u Osaki održava krajem meseca, ali Kina nije potvrdila da će se sastanak održati.

Američki predsednik izjavio je prošle sedmice da će doneti odluku o tome da li da uvede carine Kini na proizvode u vrednosti od najmanje 300 milijardi dolara.

On je juče istakao da je spreman da uvede nove carine Kini ukoliko se ne postigne napredak u razgovorima sa kineskim predsednikom na sastanku u Osaki.