Kina uputila upozorenje liderima G7 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL

Kineske vlasti danas su upozorile lidere Grupe sedam indsutrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 da su dani kada su „male“ grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta „odavno prošli“, uzvraćajući udarac G7 koja traži jedinstveni stav prema Pekingu.

„Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli. Uvek smo verovali da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svetska pitanja trebalo rešavati uz savetovanje sa svim državama“, izjavio je neimenovani portparol kineske ambasade u Londonu, a preneo je Radio slobodna Evropa pozivajući se na Bi Bi Si (BBC).

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine, kojim je okončan Hladni rat.

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi „Pojas i put“ vrednoj nekoliko hiljada milijardi dolara.

Lideri G7 izrazili su nadu da će plan poznat kao inicijativa „Izgradimo bolji svet“ (Build Back Better World) ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) koji učestvuje na samitu G7 i nalazi se u prvoj poseti Evropi, danas će se sastati sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom (Elizabeth) u dvorcu Vindzor.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kina uputila upozorenje liderima G7”

  1. Znamo kako izgledaju „milosrdne“ akcije Zapada. Posle njih uvek nesto ostane i lokalnom stanovnistvu: osiromaseni uranijum.

  2. Ovaj Danas kao da je na strani lidera G7 , ni jedan komentar nece da objave na njihovu stetu , napisala sam da je ovoga puta to bila vise vojna nego nekakva druga grupa , sve vreme su pronalazili neprijatelje i pronasli su neprijatelje , dobro je da Kina odmah reaguje, ne treba da cuti. Jedino pametno a ni to do kraja nisu razjasnili ovi na vojnom sastanku G7 je oko poreskih obaveza bogatih, ali to ce ici malo teze.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.