Kineski naučnici: Ljuskavac najverovatnije domaćin korona virusa 1Foto: EPA/MAK REMISSA

Kineski naučnici utvrdili su da je ljuskavac, sisar kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor korona virusa koji je usmrtio više od 600 ljudi u Kini, prenosi agencija Hina pozivajući se na svetske agencije.

„Poslednje otkriće biće od velike važnosti za prevenciju i kontrolu porekla virusa“, objavio je na zvaničnom sajtu Poljoprivredni fakultet Univerziteta Južne Kine, koji je predvodio istraživanje.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji iako su zaštićeni međunarodnim pravom.

Meso ljuskavca smatra se delikatesom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svetski fond za zaštitu prirode.

Korona virus je u Kini usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30.000. Veruje se da je epicentar zaraze pijaca u Vuhanu u centralnoj pokrajini Hubej, gde se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja korona virusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 odsto s onim kod zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Sinhua, prenosi Al Jazeera Balkans. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci „najverovatnije domaćin“ virusa.

Brža dijagnostika

No, profesor veterinarske medicine na Univerzitetu u Hong Kongu Dirk Fajfer upozorio je da studija ne može još konačno da potvrdi da su virus preneli ljuskavci.

„Konačne zaključke možete izvući samo ako uporedite prevalenciju (korona virusa) između različitih vrsta na osnovu reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu“, rekao je Fajfer.

Tim naučnika s Univerziteta u Hong Kongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje korona virusa.

„Rano otkrivanje zaraženih korona virusom postao je trenutni izazov u svetu zbog razvoja epidemije“, saopštili su s Univerziteta.

Naučnici navode da novi uređaj, s najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova, može otkriti virus u samo 40 minuta, u poređenju s trenutno korišćenom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR), koja traje sat i po do tri sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari