Foto: BETA/HINA/Tomislav PAVLEK/DS)

„Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa“, rekao je Kećijang na početku sastanka kineske i hrvatske delegacije u Zagrebu.

Kineski premijer doputovao je sinoć u prvu posetu Hrvatskoj u pratnji oko 250 političara i privrednika, a cilj posete je jačanje odnosa sa zemljama srednje i istočne Evrope koje Kina želi snažnije da uključiti u projekt „Jedan pojas, jedan put“.

Posle susreta delegacija dve države, kineski premijer je u zajedničkoj izjavi s hrvatskim premijerom rekao da su razgovori bili „plodonosni“ i da je postignuta saglasnost o tome da treba pojačati saradnju u okviru odnosa Kine i Evrope, ali i bilateralnu.

On je izjavio da treba podsticati razvoj robne razmene i dodao da je na sastanku izražena spremnost u jačanje saradnje kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi.

Kineski premijer je ocenio da su odnosi dve države tradicionalno prijateljski i izrazio zahvalnost Hrvatskoj na podršci politici „jedne Kine“.

„Očekujem da ćemo ovim posetom naše odnose podići na viši nivo „, rekao je Li.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je usvojena zajednička izjava koja „treba da da jasan smer budućeg delovanja svih naših resora, unapredi ekonomsku saradnju i stvori preduslove za dalje investiranje“.

On je istakao da posetu kineske delegacije vidi kao „veliku šansu za hrvatske izvoznike, preduzetnike i hrvatsku privredu“.

Premijer je ocenio da projekt Pelješkog mosta, za čiju je gradnju izabrana kineska firma „Čajna roud end bridž korporejšen“ (China Road and Bridge Corporation) i današnja poseta kineske delegacije predstavljaju „ključnu prekretnicu za odnose dve zemlje“.

Plenković je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje na nivou milijardu evra, dok je prošle godine Hrvatsku posetilo oko 250.000 kineskih turista. On je dodao i da postoji veliki interes hrvatskih i kineskih privrednika za poslovni forum u Dubrovniku gde će se konkretno razgovarati o različitim oblicima saradnje.

U Zagrebu je danas potpisano šest ugovora, među kojima nekoliko ekonomskih, uključujući o železničkoj infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu. Tu su i sporazumi koji se odnose na digitalnu saradnju državne uprave s kineskom kompanijom Huavej (Huawei), kao i na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

Uoči dolaska kineskog premijera Andrej Plenković je najavio da bi idući veliki projekti mogli da budu modernizacije nizinske pruge Zagreb –Rijeka i hrvatskih luka.

Premijeri dve zemlje razmenili su i poklone, pa je tako Plenković Liju poklonio električni bicikl firme Rimac i loptu s potpisima hrvatskih fudbalskih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres.

Posle Zagreba, kineska delegacija na čelu s premijerom otputovaće u Dubrovnik gde se u četvrtak i petak održava samit Kine i 16 država istočne i srednje Evrope (16+1).

Ovo je prva poseta nekog kineskog premijera Hrvatskoj, ali i šesti susret Plenkovića i Lija u poslednje dve i po godine. Hrvatski premijer je posetio Kinu krajem prošle godine.

Kineski premijer se tokom posete Klovićevim dvorima osvrnuo i na seriju Igra prestoljam koja se snimala u Dubrovniku.

„Mi u Dubrovnik na summit 16 + 1 dolazimo u vreme emitovanja poslednje sezone serije, ali želim da naglasim da naša saradnja nije ‘Game of Thrones’ nego istinska saradnja za zajedički razvitak i interes“, poručio je Li Kečijang.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon samita EU i Kine u Briselu.

Povezani tekstovi