Foto:Fonet

Ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je do juče bila izjednačena, prenosi N1.

Evropska komisija objavila je juče izveštaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

„Jučerašnji izveštaj Evropske komisije o prekomernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen“, rekla je Grabar Kitarović za N1.

Kako je istakla, naglašavaju se problemi koje i oni kontinuirano naglašavaju već neko vreme: nedostatak strukturnih reformi; slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatske privrede, potreba sprovođenja obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme, neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta.„Ovo su samo neki od hroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ukoliko ih zaista i iskreno želimo rešiti. Ne smemo dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Evropske unije. Treba ih iznova naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme“, istakla je predsednica Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnoj izjavi za N1.