Kličko odgovorio na kritike Zelenskog: Vodi se neka vrsta političke igre 1Foto: EPA/ ROBERT GHEMENT

Gradonačelnik Kijeva, bivši profesionalni bokser Vitalij Kličko, rekao je ukrajinskom predsedniku u nedelju da nema smisla raspravljati, odgovarajući na kritike da nije urađeno dovoljno da se olakša stanovništvo koje se suočava sa nestašicom struje i grejanja.

Osnovano je 430 „centrara za zagrevanje“ koji će pomoći stanovništvu da se izbori sa posledicama ruskih napada na elektrane, rekao je gradonačelnik, prenosi N1.hr pozivajući se na agenciju Hina.

Planirano je otvaranje još stotinu ovakvih centara u slučaju ekstremnih uslova, najavio je on.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje da dobija „naročito mnogo pritužbi iz Kijeva“ na mere.

„Ne želim da se mešam u političke bitke, posebno ne u sadašnjoj situaciji“, objavio je Kličko na Telegramu i dodao „Besmisleno je. Moram da radim u gradu”.

Kličko je ocenio da su se predsednikovi savetnici bavili „manipulacijom“, a „to nije lepo. Ni za Ukrajince ni za naše strane partnere”. Danas, kada moramo da budemo jedinstveni i da radimo zajedno, vodi se svojevrsna politička igra“, rekao je on.

Zelenski je prošle nedelje podstakao otvaranje „centra nepobedivosti“ širom Ukrajine, skloništa u kojima će stanovnici moći da se greju, da imaju vodu, internet, mobilne veze i lekove na raspolaganju besplatno 24 sata dnevno.

Rusija pravi haos na ukrajinskim energetskim objektima nakon što je pretrpela niz poraza na bojnom polju i povlačenja iz južnog grada Hersona, jedinog većeg grada koji je zauzela od početka invazije.

U noćnom obraćanju u petak, Zelenski je rekao da gradonačelnik Kijeva nije učinio dovoljno da olakša situaciju stanovništvu. Zelenski je ubedljivo pobedio na izborima 2019, pet godina nakon što je Kličko preuzeo dužnost gradonačelnika Kijeva. Pre rata dvojica lidera su se sukobila oko načina organizovanja života u prestonici.

Do nedelje ujutru uglavnom funkcionišu struja, voda, grejanje i mobilna telefonija, poručeno je preko aplikacije Telegram.

Nastavljaju se završni radovi na elektromreži, ali su zbog velike potrošnje mogući lokalni prekidi, saopštile su vojne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.