Kocijančič o protestima u Tirani: Mesto za dijalog je u parlamentu 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Izjavila je to nakon novog talasa protesta u Tirani, u kojima je više hiljada pristalica albanske opozicije u nedelju naveče izašlo na ulice, zahtevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Agencija AP konstatovala je da su se pristalice opozicije okupile uprkos pozivima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih institucija da se angažuju u dijalogu i izbegavaju nasilje, piše Al Jazeera Balkans.

Tako su se oni, predvođeni Demokratskom strankom, okupili kod glavne zgrade, optužujući premijera Edija Ramu za korupciju i pozivajući ga da podnese ostavku kako bi otvorio put za sprovođenje privremenih parlamentarnih izbora.

„Rekli smo da je pravo građana da se angažuraju u mirnim demonstraciijama jedna od osnova demokratije, ali snažno odbacujemo svaku retoriku i poziv na nasilje“, izjavila je Kocijančič.

Rama poziva opoziciju na dijalog

Naglasila je da taj princip mora biti poštovan u svakom slučaju.

„Mesto za dijalog je u parlamentu“, poručila je Kocijančič.

Dalje kaže da poslednji izveštaj Evropske komisije o Albaniji donosi preporuku o otvaranju pristupnih pregovora, o čemu će odlučiti zemlje članice.

Kocijančič tu ističe važnost inkluzivnog procesa u zemlji i rada svih u cilju nacionalnog interesa.

Ispred zgrade Vlade Albanije, kao i tokom prethodnih protesta, bile su postavljene metalne ograde, povećan je broj kamera s visokom rezolucijom, dok su tu bila i vatrogasna i ambulantna vozila, kao i cisterne s vodom u slučaju potrebe za korišćenjem vodenih topova.

Policija je koristila suzavac, dok su učesnici protesta bacali pirotehnička sredstva.

Albanski premijer Edi Rama juče je pozvao opoziciju na dijalog, ali im je i poručio da o održavanju lokalnih izbora, zakazanih za 30. juni, neće biti pregovora.