Kolika je pravna snaga optužnice protiv Trampa 1Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS POOL

Prvi put u istoriji SAD podignuta je optužnica protiv nekadašnjeg predsednika. Pravni analitičari smatraju da će njujorškim tužiocima biti izuzetno teško da potkrepe optužnicu protiv Donalda Trampa.

Velika porota na Menhetnu podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog novca koji je tajno isplaćen zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.Tramp je optužnicu ocenio kao „politički progon i mešanje u izbore“.

Bivši lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen rekao je da je koordinirao sa Trampom u vezi sa isplatama Danijelsovoj i drugoj ženi, bivšoj Plejboj zečici Karen Mekdugal, koja je takođe tvrdi da je imala seksualni odnos sa njim, što je bivši predsednik SAD negirao.

Dok je obavljao najvišu funkciju u Americi, Tramp je nadoknadio Koenu plaćanja Danijelsovoj, a savezni tužioci koji su optužili Koena rekli su u sudskim dokumentima da su isplate lažno evidentirane kao za pravne usluge, piše RTS.

Falsifikovanje poslovne evidencije, optužba za koju pravni analitičari kažu da se obično vodi kao prekršaj.

Da bi tu optužbu podigli na krivično delo, tužioci moraju dokazati da je Tramp falsifikovao evidenciju kako bi prikrio drugi zločin.

Jedna od mogućnosti, prema Njujork tajmsu, jeste da tužioci mogu da utvrde da je sama isplata prekršila zakon o finansiranju kampanje, pošto je zapravo bila nezakonita tajna donacija za podršku predsedničkoj kampanji.

Upotreba državnog izbornog zakona na taj način, i to u slučaju koji uključuje saveznog, a ne kandidata na nivou jedne države, je neproverena pravna teorija, tvrde pravni stručnjaci, a Trampovi advokati bi to, uvereni su, sigurno osporili.

Tramp bi takođe mogao da ospori da li je rok zastarevanja, pet godina u ovom slučaju, trebalo da istekne. Prema njujorškom zakonu, rok zastarevanja se može produžiti ako je optuženi bio van države, ali Tramp može tvrditi se za funkciju predsednika SAD ta odredba ne može primeniti.

„Postoji čitav niz mogućnosti“, rekao je Dejvid Šapiro, bivši agent, tužilac Ef-Bi-Aja i predavač na Koledžu „Džon Džej“ krivičnog prava u Njujorku. Smatra da je “ovo je slučaj iz snova za branioce.“

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.