Koliko troše građani EU na hranu i bezalkoholna pića? 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

U 2018. godini domaćinstva u Evropskoj uniji potrošila su više od jedne milijarde evra na „hranu i bezalkoholna pića“. Sličnu vrednost ima i šest odsto Bruto domaćeg proizvoda EU, navodi Eurostat.

Kako ističe Eurostat, ovo predstavlja 12 odsto ukupnih rashoda za potrošnju i svrstava se u treću najveću kategoriju izdataka domaćinstava u EU nakon „stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih goriva“.

Ti izdaci činili su u prethodnoj godini 24 odsto rashoda domaćinstava, a za račune za „prevoz“ išlo je 13 odsto kućnog budžeta.

Domaćinstva u Rumuniji potrošila su oko petine ukupnih troškova, namenjenih za domaćinstva, za hranu i bezalkoholna pića. Nakon nje, najviše su na hranu i piće trošili Litvanci i Estonci.

Koliko troše građani EU na hranu i bezalkoholna pića? 2
Foto: Eurostat

U Litvaniji je, prema podacima Eurostata, zabeležen i najveći pad izdataka za hranu, a u Češkoj i Slovačkoj najveće povećanje.

Između 2008. i 2018. godine, udeo u ukupnim izdacima domaćinstava za hranu smanjio se ili ostao stabilan u većini država članica EU.

Najveći pad zabeležen je u Litvaniji, sa 24 odsto ukupnih rashoda domaćinstava u 2008. na 20 odsto u 2018. Slična statistika zabeležena je u Poljskoj i na Malti.

Suprotno tome, izdaci domaćinstava za hranu povećali su se u 10 država članica EU u kojima su dostupni podaci za 2018. godinu. Najveći porasti zaveleženi su u Češkoj i Slovačkoj, ali i u Holandiji i Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.