Skoplje Foto: Dejana Majstorovć
List, međutim, piše da su se sada pojavile poteškoće u grčkom parlamentu, koji takođe treba da ratifikuje makedonsko-grčki sporazum, jer su iz vladajuće koalicije izašli poslanici partije „Nezavisni Grci“.

„Usvajanje ustavnih promena u parlamentu označava ne samo ratifikaciju sporazuma sa Grčkom i novo ime zemlje, koja se sada zove Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Poslanici su u suštini otvorili republici put u NATO i EU. Prošlog leta je Alijansa pozvala Makedoniju u svoje redove, a Evropska unija je spremna da sredinom ove godine započne pregovore o ulasku – u oba slučaja uz uslov da se realizuje sporazum sa Grčkom“, piše dnevnik.

Komersant navodi da je neimenovani evropski diplomatski izvor na Balkanu potvrdio da već u februaru NATO namerava da potpiše sa Skopljem protokol o ulasku i da će posle ratifikacije svih članova Alijanse, postati 30. zemlja članica.

„Nije čudno što su usvajanje izmena pozdravili u NATO, EU i SAD, nazvavši taj događaj ‘istorijskim’. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova taj proces su ranije nazvali ‘prljavim manipulacijama’, izjavivši da su neophodni glasovi u makedonskom parlamentu ‘bili obezbeđeni ucenama, pretnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika'“, piše list.

Komersant ocenjuje da prihatanje ustavnih izmena može imati još jednu posledicu, važnu ne samo za tu balkansku državu, i dodaje da po mišljenju regionalnih eksperata, to može da utiče na davanje autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

List piše i da je većina balkanskih eksperata uverena da će Zapad postići podršku sporazuma sa Makedonijom u grčkom parlamentu.

Povezani tekstovi