Kritika prvih imenovanja novog ukrajinskog predsednika Zelenskog 1Zelenski Foto: Beta/AP /Efrem Lukatsky

Zelenski je za šefa svog kabineta postavio Andrija Bogdana, jednog od vođa njegove kampanje ali takođe do sada i advokata oligarha Igora Kolomojskog.

Tokom kampanje kritičari Zelenskog su govorili da je on samo „marioneta“ oligarha koji se vratio u Ukrajinu neposredno pred inauguraciju posle gotovo dve godine u izgnanstvu. Zelenski je uvek to odlučno negirao, izjavljujući da nema nikakve političke veze sa tim čovekom.

Kolomojski se optužuje da je izvukao 5,5 milijardi dolara iz najveće banke u zemlji PrivatBanke, koja zbog teškoća nacionalizovana 2016. godine.

Na pravnom planu imenovanje Bogdana koji je imao državne funkcije za vreme svrgnutog proruskog predsednika Viktoram Janukoviča neki smatraju kršenjem zakona koji zabranjuje kadrovima Janukovičevog režima da obavljaju javne funkcije.

„Zelenski je prekršio zakon“, napisao je na Fejsbuku jedan od kritičara poslanik Egor Soboljev koji je do sada bio dosta naklonjen novom šefu države. Još jedna kritičarka Tetjana Kozačenko je takođe preko Fejsbuka napisala da se predsednik „postavlja iznad zakona i pokazuje celoj zemlji svoj stav prema vladavini prava“.

Jedan uticajni list je napisao da je specijalni izaslanik Vašington za Ukrajinu Kurt Volker čvrsto odvraćao novog predsednika u telefonskom razgovoru od imenovanja Bogdana zbog veza sa oligarhom.

Zelenski je takođe kritikovan što je danas poništio ukaz izadat sinoć o imenovanju zamenice ministra spoljnih poslova Olene Zerkal za pomoćnicu šefa njegove administracije.