Foto: Epa/ yonhap

Jedna od najbližih opcija je kupovina američkih F-16, a od SAD se očekuje da Hrvatskoj, kako svom strateškom partneru, uputi najbolju ponudu, „koju Hrvati sigurno neće moći odbiti“, obavili su zagrbački elektronski mediji.

„Želeo bih da to budu novi avioni, da to bude manje komada i vodeći računa koliko sredstava imamo, i da je to realna priča za Hrvatsku“, rekao je Krstičević novinarima nakon sednice Vlade na kojoj je opozvana odluka o kupovini aviona F16 Barak od Izraela.

Krstičević je naglasio kako će sve moguće opcije biti je razmotre, a od Amerike očekuje povoljnu ponudu.

„Verujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj uputi najbolju ponudu. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost vazdušnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti“, istaknuo je Krstičević.

„Ovo s Amerikancima – to je jedna od opcija kojoj smo najbliže, no mi očekujemo od SAD da svom strateškom partneru – Hrvatima da najbolju ponudu koju Hrvati sigurno neće moći odbiti“, rekao je Krstičević, nadajući se da će „cene biti dobre za Hrvatsku“, ali nije želeo da nagađa koliko bi novi avioni mogli koštati Hrvatsku.

Hrvatska je dogovorila kupovinu aviona F-16 Barak od Izraela, ali je taj posao vredan 500 miliona dolara propao jer je SAD uslovila Izraelce da ne mogu prodavati njihove avione sa svojom nadogradnjom elektronske opreme.

Povezani tekstovi