Zagreb Foto: www.wikipedia.org

Evropa je puno drugačija nego pre samo nekoliko godina, izjavio je Krstičević u Zagrebu, na otvaranju međunarodne konferencije „Sigurnosni izazovi za Evropu“.

Krstičević je kao bezbednosne trendove u Evropi naveo rast nestabilnosti, ubrzane i teško predvidljive promene i blisku povezanost unutrašnje i spoljne bezbednosti.

Prema rečima Krstičevića, Jugoistočna Evropa je i dalje pod uticajem posledica raspada Jugoslavije, geopolitičkih interesa na tom području i prelivanja kriza iz evropskog susedstva.

Situacija je dodatno pogoršana dolaskom novih tehnologija i taktika, ekonomskom nerazvijenošću tog prostora, energetskom zavisnošću, političkim podelama unutar Evropske unije i rastom ekstremističkih ideologija i radikalizama, izjavio je Krstičević.

On je konstatovao da postoje značajni nerešeni unutrašnji politički problemi, međuetničke tenzije, sve jači nacionalni i verski ekstremizmi, loši ekonomski uslovi, korupcija unutar državnih institucija i nedostatak konsenzusa o članstvu u evroatlantskim integracijama.

Sve to predstavlja izvor pogoršanja sigurnosne situacije, rekao je Krstičević i ocenio da je, uprkos svemu, saradnja između država Jugoistočne Evrope jako dobra, javlja HINA.