Kuleba: Još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu 1Foto: TW Secretary Antony Blinken

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba izjavio je 15. maja posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) da je „još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu“.

„Dogovorili smo se da blisko sarađujemo kako bismo osigurali da ukrajinski izvoz hrane stigne do potrošača u Africi i Aziji. Zahvalni smo sekretaru Blinkenu i SAD na njihovom vođstvu i nepokolebljivoj podršci“, napisao je Kuleba na Twitteru.

„Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije“, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dvojica zvaničnika razgovarali o uticaju ruske invazije na Ukrajinu, uključujući i globalnu bezbednost hrane, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Price.

„Sekretar je preneo detalje u vezi sa najnovijom tranšom bezbednosne pomoći SAD za jačanje odbrane Ukrajine“, rekao je Price.

Najviše diplomate država članica NATO-a sastale su se 15. maja u Berlinu kako bi razgovarali o daljoj podršci Ukrajini i najavama Finske i Švedske da se pridruže Alijansi.

U danu sastanka, predsednik i premijerka Finske objavili su da će ta zemlja podneti kandidaturu za članstvo u NATO, čime se otvara put za proširenje zapadne vojne alijanse od 30 članova u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.