Kultura pripreme ukrajinskog boršča na listi nematerijalne svetske baštine Unesko 1Foto: Yevhen Kudriavtsev

Kultura pripreme ukrajinskog boršča upisana je danas na listu nematerijalne svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), saopštila je danas ta organizacija Ujedinjenih nacija.

Unesko je ocenio da sukob u Ukrajini ugrožava održivost kulture pripreme boršča, koji je „verzija boršča koji se konzumira u nekoliko zemalja regiona i koji je sastavni deo ukrajinskog porodičnog i društvenog života“.

„Boršč sam po sebi nije u opasnosti, ali je nasleđe povezano sa borščom u neposrednoj opasnosti jer je sposobnost stanovništva da prenosi svoje nematerijalno kulturno nasleđe ozbiljno narušena zbog oružanog sukoba, posebno zbog prisilnog raseljavanja zajednica“, obrazložio je izvestilac komisije za procenu ukrajinskog predloga.

„Pobeda je naša u ratu oko boršča“, naveo je na Telegramu ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Ukrajina će „pobediti i u ratu s borščom i u ovom ratu“ protiv Rusije, napisao je ministar.

Ukrajina će recept za ovu gustu supu ili čorbu uglavnom od cvekle podeliti sa svim civilizovanim zemljama, „pa čak i sa necivilizovanim, da bi (za jelo) imali nešto lagano, ukusno i ukrajinsko“, dodao je ministar.

U nematerijlano kulturno nasleđe Ukrajine ubrajaju se i umetnička forma krimsko-tatarske zajednice – ornek, slikarski stil poreklom iz sela Petrivka, kozačke pesme oblasti Dnjepropetrovsk i tradicija oslikavanja keramike u oblasti Kosiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.