Kvar na sistemu mogao bi da masovno odgodi letove u Evropi 1Foto: EPA/ Jens Buettner

Polovina avionskih letova u Evropi mogla bi biti odgođena zbog kvara u jednom od sistema koji kontrolišu avionski saobraćaj, javlja BBC.

Eurokontrol je saopštio da bi oko 15.000 letova moglo biti odgođeno. Očekuje se, kako je saopšteno, da se problem reši u utorak uveče. Problemi su nastali zbog pada sistema koji pomaže kontrolama leta da upoređuju kapacitet različitih vazdušnih koridora.

„Nikada do sada nismo imali ovako nešto“, rekao je portparol Eurokontrola agenciji AFP. Nekoliko evropskih aerodroma je obavestilo putnike da može doći do kašnjenja brojnih letova.

SMATSA: Kašnjenje letova zbog tehničkog kvara na softveru

Beograd – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA saopštila je da je danas oko 13 časova došlo do tehničkog kvara na softverskom sistemu EVROKONTROL-a u Briselu, zbog čega je redukovan protok vazdušnog saobraćaja u celoj Evropi. U saopštenju se objašnjava da je zbog procedura koje su predviđene za ovakve situacije, danas moglo biti kašnjenja u zoni nadležnosti SMATSA doo, to jest poletanja i sletanja aviona u Srbiji i Crnoj Gori. Oni su naveli da u EVROKONTROL-u očekuju da će posle ponoći smetnje biti otklonjene i stanje normalizovano.

  1. D.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.