Lavrov: U Parizu bilo reči i o BiH i Kosovu 1Foto: EPA-EFE/COSTAS BALTAS

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je tokom razgovora sa francuskim ministrima spoljnih poslova i odbrane bilo reči i o situaciji na Balkanu, tačnije o Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Lavrov je kazao da u poslednje vreme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rešenja, a pre svega kada je reč o imenovanju novog visokog predstavnika, što se dogodilo pre nekoliko meseci, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu, koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedura koje su neophodne da se ta odluka odobri u Savetu bezbednosti UN.

Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja pretnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države, rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo da su on i ministar odbrane Sergej Šojgu skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova, gde EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a pre svega kada je reč o Zajednici srpskih opština.

To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspela da osigura takav dogovor, ali to što Brisel ne može Prištinu da natera da ga i implementira, samo po sebi dovoljno govori, istakao je Lavrov.

Ministri inostranih poslova i odbrane Rusije danas su održali pregovore u formatu „2+2“ sa svojim francuskim kolegama – ministrima inostranih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.