Lavrov: Vašington nastavlja sa agresivnim potezima protiv Venecuele 1Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

„Fokus razgovora bio je na Venecueli gde je juče opozicija, uz očiglednu podršku SAD, pokušala da preuzme vlast“, ističe se u saopštenju ministarstva.

„Ruska strana naglasila je da mešanje Vašingtona u unutrašnje poslove suverene države i pretnja njegovom rukovodstvu predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava“, navodi se dalje u saopštenju.

Lavrov je dodao da će nastavak takvog ponašanja proizvesti vrlo dramatične posledice navodeći da američko mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele predstavlja „flagrantno kršenje medjunarodnog prava“ i da taj „destruktivni uticaj nema nikakve veze sa demokratijom“.

Pompeo izjavio je ranije danas da je predsednik SAD Donald Tramp spreman, ukoliko to bude bilo potrebno, da vojno interveniše u Venecueli gde su sukobi usledili posle pobune grupe vojnika protiv predsednika Nikolasa Madura, javila je agencija Frans pres.

„Vojna intervencija je moguća. Ako to bude bilo neophodno, to će uraditi SAD“, rekao je Pompeo.

Maduro tvrdi da pobuna nije uspela, Gvaido opet zove na ulice

Najmanje 69 ljudi je povređeno u sukobima u Karakasu tokom protesta koje je u pratnji naoružanih vojnika poveo opozicioni lider Huan Gvaido.

Maduro je nakon toga izjavio da je Gvaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspeo.

Lavrov je rekao da jedino narod Venecuele ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je tokom razgovora razmatrana i situacija u Siriji, konkretno u kampovima Rukbanu i Haulu.

Šef Pentagona otkazao put za Evropu zbog Venecuele

Državni sekretar za odbranu SAD Patrik Šanahan otkazao je danas planirani put u Evropu a njegov portparol je kao razlog za to naveo krizu u Venecueli i situaciju duž granice SAD i Meksika.

Portparol, potpukovnik Džoe Bućino, precizirao je da je Šanahan odlučio da ostane u Vašingtonu kako bi sa Nacionalnim savetom za bezbednost i Stejt departmentom koordinirao poteze oko krize u Venecueli i na granici sa Meksikom gde armija pomaže Odeljenju za unutrašnju bezbednost da se nosi sa migranskom krizom.

Pentagon, za sada, nema aktivnu ulogu u događajima u Venecueli, piše AP.

Bućinova izjava je objavljena samo tri sata nakon što je objavljeno da će Šanahan putovati u Nemačku, Belgiju i Englesku.

Šanahan je u Nemačkoj i Belgiji trebalo da prisustvuje primopredaji komande u Evropskoj komandi SAD i Nato snaga u Evropi.