Liban predao američkom posredniku potpisani sporazum o pomorskoj granici s Izraelom 1Foto: Shutterstock

Liban je danas potpisao i predao američkom posredniku svoju kopiju sporazuma o pomorskoj granici s Izraelom, postignutog posredstvom SAD, u nadi da će uskoro početi eksploatacija prirodnog gasa i doneti ekonomsku stabilnost u toj, krizom pogođenoj, zemlji.

Sporazum o demarkaciji pomorske granice, postignut posle višemesečnih indirektnih pregovora kojima je posredovao Amos Hohštajn (Hochstein), izaslanik SAD za energetiku, označiće veliki prodor u odnosima dve zemlje koje su u ratnom stanju od stvaranja Izraela 1948.

I Liban i Izrael su polagali pravo na 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora gde se nalaze podmorska gasna polja.

Liban se nada da će demarkacija pomorskih granica otvoriti put eksploatciji gasa kako bi se doprinelo prevazilažanju ekonomske krize zbog koje je tri četvrtine stanovništva osiromašilo.

Izrael očekuje da sporazum smanji opasnst od rata s libanskim proiranskim ekstremističkim Hezbolahom.

Hohštajn je rekao novinarima, ispred predsedničke palate Babda u Bejrutu, da se prilikom pisanja sporazuma imalo na umu da dve zemlje nemaju diplomatske odnose i da misli da su „napori svih strana u dobroj volji i dobroj veri ono što će doprineti napredovanju“.

Očekuje se da će premijer Izraela Jair Lapid i najviši bezbednosni zvaničnici te zemlje takođe danas potpisati sporazum.

Lapid je pohvalio taj dokument, ocenivši da će učvrstiti ekonomiju i bezbednost zemlje.

On je rekao da je proizvodnja gasa počela juče i da postoji saglasnost svih bezbednosnih sistema o važnosti sporazuma. Vlada Izraela je odobrila sporazum na specijalnoj sednici.

Za sada nije jasno kada će početi ekspolatacija gasa u Libanu, ali se ta zemlja nada da će francuski naftni gigant Total uskoro početi istraživanje pošto sporazum potpišu i predaju obe strane.

Na osnovu sporazuma sporne površine će biti podeljene duž linije koja prelazi preko polja Kana.

Proizvodnja gasa će biti bazirana na libanskoj strani ali će Izrael dobiti određenu naknadu za gas koji se eksploatiše s izraelske strane linije.

Hohštajn je dao izjavu novinarima posle sastanka sa predsednikom Libana Mišelom Aunom i visokm zvaničnicima i primio potpisani sporaum.

On će se sastati sa predsednikom Parlamenta Libana Nabihom Berijem pre nego što ode u štab mirovnih snaga UN u Nakuri na južnoj granici Libana.

Izrael i Liban će tada dati konačne koordinate UN, pre nego što se Hohštajn sastane sa Lapidom.

Aun je nedavno, u televizijskom obraćanju, rekao da Liban odobrava sporazum o pomorskoj granici. Izraelski Vrhovni sud je odbacio peticije podnete protiv sporazuma.

Liban je još 2017. odobrio licence za međunarodne konzorcijume, uključujuči francuski Total, italijanski ENI i ruski Novatek – koji se nedavno povukao. Libanski zvaničnici su izjavili da je Katar zainteresovan da bude angažovan umesto Novateka.

„Istinski verujem i nadam se da ovo može biti prekretnica u Libanu za novu eru investicija i nastavka podrške za obnovu ekonomije“, rekao je Hohštajn.

Liban se u međuvremenu obratio Siriji i Kipru radi direktnih pregovora i o severnoj i zapadnoj pomorskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.